Poláci se eura jen tak nedočkají, říká Tusk. Do eurozóny ale chtějí

Donald Tusk (Zdroj: E15)

Donald Tusk (Zdroj: E15) Zdroj: Eduard Erben, Mlada fronta E15

Polsko v budoucnosti přijme euro, protože to vylepší jeho postavení mezi ostatními západními státy a zvýší bezpečnost země, prohlásil dnes polský premiér Donald Tusk. Příštích několik let se ale Varšava na vstup do eurozóny podle něj zaměřovat nebude.

„Vstup do eurozóny bude ze strategického pohledu další kotvou, která udrží Polsko ve skupině nejdůležitějších západních zemí a zvýší naši bezpečnost,“ sdělil Tusk v rozhovoru pro internetový server polityka.pl, ze kterého citovala agentura Reuters. Je to podle ní poprvé, kdy polský premiér o strategickém záměru přistoupit k euru hovořil v kontextu bezpečnosti.

Podle jiných polských činitelů, včetně guvernéra polské centrální banky Marka Belky, by Varšava měla uvažovat o rychlejším přijetí eura z geopolitických a bezpečnostních důvodů v návaznosti na případný vojenský konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou. Podle Tuska jsou ale na polské cestě k euru nadále vážné překážky.

„Nemějme iluze. (Finanční) krize urychlila hlubokou integraci eurozóny. Polsko se k ní v příštích několika letech nepřipojí jak z politických, tak z ekonomických důvodů,“ sdělil také premiér.

Polsko je od roku 2004 členem Evropské unie. Před vstupem do eurozóny musí změnit ústavu, podle níž může nyní měnu používanou v zemi vydávat pouze polská centrální banka. Provedení nutných změn v ústavě ale podle Tuska nemá dostatečnou podporu.

Se zavedením jednotné evropské měny v nejbližší době nepočítá ani Česká republika. Podle únorového vyjádření ministra financí Andreje Babiše není zavedení eura v Česku cílem současné vládní koalice. Miloš Zeman se domnívá, že Česko by mohlo přijmout euro nejdříve za dva roky, za realistický ale český prezident považuje horizont pěti let.