Polsko chce kvůli smolenské katastrofě obžalovat ruské dispečery

Místo pádu polského vládního letounu ve Smolensku

Místo pádu polského vládního letounu ve Smolensku Zdroj: Bartosz Staszewski, Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.5)

Polská vojenská prokuratura chce čtyři a půl roku po leteckém neštěstí u Smolenska obžalovat tehdy sloužící ruské letové dispečery. Při odsouzení by mohli dostat až 12 let vězení, napsal list Rzeczpospolita. Havárie vládního letounu si v dubnu 2010 vyžádala životy 95 lidí, včetně prezidenta Lecha Kaczyńského, jeho ženy a řady osobností polského veřejného života.

Polští prokurátoři jsou podle deníku přesvědčeni, že ruští dispečeři měli kvůli husté mlze smolenské letiště uzavřít. Jejich postup prý tudíž přímo neštěstí zavinil.

Prokuratura nyní dispečery znovu vyslechla. Řídící věž při prvním spojení polské letadlo informovala, že ve Smolensku nejsou vhodné podmínky pro přistání. Rozhodnutí velitele řídící věže Pavla Plusnina letiště uzavřít a polský stroj odklonit ale zrušil jeho nadřízený Nikolaj Krasnokutskij. Experti každopádně vycházejí z toho, že Rusko své dispečery odmítne do Polska vydat.

Už předchozí polské vyšetřování příčin katastrofy konstatovalo, že postup ruských dispečerů byl problematický. Nicméně také ukázalo, že fatálních chyb a nedbalostí se hlavně kvůli špatnému výcviku dopustili polští piloti prezidentského speciálu a že celá cesta byla špatně připravená.

Trasa polského letuTrasa polského letuTrasa polského letu | CC BY-SA 3.0: Wikimedia Commons