Porošenko stvrdil konec neutrality Ukrajiny

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko Zdroj: ctk/ap

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes stvrdil konec neutrality své země podpisem příslušného zákona, který na jeho návrh schválil před týdnem parlament. Rozhodnutí Kyjeva ustoupit od neutrality vyvolalo hněvivou reakci Moskvy.

Porošenko mimo jiné uvedl, že pracuje na reformě ekonomiky a ozbrojených sil, aby země mohla splnit standardy Evropské unie a Severoatlantické aliance. Nicméně definitivní slovo k případnému vstupu do NATO nechá na občanech, kteří rozhodnou v referendu.

„Až země těmto kritériím bude vyhovovat, pak se k členství v NATO vyjádří ukrajinský lid, velice pravděpodobně v nejbližších pěti, šesti letech,“ prohlásil prezident.

Při podpisu zákona zopakoval, že rozhodnutí o neúčasti Ukrajiny v blocích byla „kardinální chyba“ předchozího režimu. Podle něj to poškodilo ozbrojené síly země.

Pro zákon o ukončení neutrality hlasovalo minulý týden v úterý 303 ze 450 poslanců. Porošenko při zdůvodnění tohoto kroku mimo jiné poukázal na to, že neúčast v blocích neochránila Ukrajinu před Ruskou invazí.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v reakci označil zrušení ukrajinské neutrality za nový krok ke zvýšení napětí ve vztazích s Moskvou. „Je to kontraproduktivní, jen to zesiluje konfrontaci,“ prohlásil.