Požáry berou Řekové za běžnou součást života, ale ten na Rhodu by mohl být rekordní

Požáry na řeckém ostrově Rhodos

Požáry na řeckém ostrově Rhodos Zdroj: Reuters

Řecko se potýká s vlnou vysokých teplot a sucha. Od minulé středy v důsledku extrémního počasí sužují jižní a centrální oblast řeckého ostrova Rhodos lesní požáry. Ze zasažených oblastí Gennadi, Bati a Asklipeio bylo evakuováno přes dvacet tisíc lidí. Je to nejrozsáhlejší evakuační operace v dějinách Řecka. V předchozích dnech přitom vypukly požáry i v řeckém vnitrozemí a na ostrově Elia. S plameny bojují i hasiči na turisticky oblíbeném ostrově Korfu.  

Lesní požáry jsou běžná záležitost

Vlny veder a s nimi spojené požáry nejsou pro Řecko ničím novým. V roce 2021 zasáhla řecké území jedenáctidenní teplotní vlna, v jejímž důsledku se rozšířily lesní požáry v oblasti Atén a na druhém největším řeckém ostrově Elia. Vyžádaly si tři oběti a řadu zraněných. 

Tragédie v přímořském letovisku

Tragický konec měla teplotní vlna v červenci 2018. V přímořském městě Mati východně od Atén v důsledku extrémních teplot a požárů přišlo o život 101 lidí. Kvůli strachu o své domovy totiž odmítli evakuaci. O událostech z roku 2018 ve svém pondělním projevu hovořil i řecký premiér Kyriakos Mitsotakis. Uvedl, že aktuální požáry na Rhodu nemají žádné oběti díky tomu, že se řecké záchranné složky poučily z tragédie v Mati. 

VIDEO: Chaos během evakuace na Rhodu:

Video placeholde
Požáry na Rhodu: Chaos během evakuace turistů (22.7. 2023) • reprofoto Twitter AlertChannel

Na Rhodu hořelo už dříve

V roce 2008 ostrov Rhodos zachvátil šestidenní lesní požár. Nevyžádal si oběti, ale přes tisíc lidí bylo evakuováno. Požár tehdy způsobil značné škody přírodě, protože shořelo deset tisíc akrů lesa. Kromě Rhodu hořelo i na více než stovce míst v pevninském Řecku. 

Příčinou požárů není vždy počasí

Také v roce 2007 vypukly v pevninském Řecku masivní lesní požáry. Na rozdíl od jiných let to ale nezpůsobila vlna extrémních veder a sucha, ale i několik žhářů, kteří na různých místech zakládali oheň. V důsledku požárů, které trvaly šest dní, zemřelo 84 lidí. Navíc shořelo přes 670 tisíc akrů lesa a půdy, čímž lehly popelem 2,3 procenta celkové plochy Řecka. 

Historicky nejdelší vlna veder a požárů

Dosud nejdelší vlna veder v Řecku panovala v červenci 1987. Trvala dvanáct dnů. Horko, sucho a s tím spojené požáry si vyžádaly tisícovku životů. Nejzasaženější byly Atény a jejich okolí. Právě k vlně veder z roku 1987 se nejčastěji přirovnává nynější situace na Rhodu. 

Překonají současné vlny veder dosavadní rekordy?

Kostas Lagouvardos, ředitel výzkumu v Národní observatoři v Aténách, očekává, že současná vlna veder bude trvat 15 až 16 dnů a překoná tak rekord z roku 1987. Lagouvardos pro CNN rovněž uvedl, že by mohl padnout i dosavadní teplotní rekord v řeckém hlavním městě. Doposud nejvyšší naměřená teplota v Aténách během vlny veder v roce 2007 dosáhla 44,8 stupně Celsia.