Předním akciovým burzám v USA hrozí nová konkurence

Wall Street

Wall Street Zdroj: profimedia.cz

Skupina devíti významných finančních společností plánuje vytvoření nového amerického akciového trhu, který by konkuroval newyorské burze i technologicky zaměřenému trhu Nasdaq. Oznámily to firmy. Dodaly, že jejich cílem je zlevnit a zjednodušit obchodování s akciemi ve Spojených státech.

Schválení nového akciového trhu s označením Members Exchange (MEMX) se nicméně očekává nejdříve v příštím roce. Za plánem stojí mimo jiné společnosti Morgan Stanley, Fidelity Investment, UBS a Bank of America Merrill Lynch, píše server BBC.

Obchodníci a makléři si podle agentury Reuters již řadu let stěžují na příliš vysoké poplatky, které americké burzy požadují za poskytování údajů o akciových obchodech. Nová burza MEMX by podle dnešního prohlášení měla přinést nižší ceny za údaje o akciovém trhu i nižší transakční poplatky.

Zpráva o plánech na vytvoření nového trhu měla negativní dopad na cenu akcií společnosti Intercontinental Exchange (ICE), která vlastní newyorskou burzu, i na cenu akcií firmy Nasdaq. Mluvčí společnosti Nasdaq podle listu The Wall Street Journal uvedl, že jeho firma konkurenci vítá, zatímco mluvčí newyorské burzy se k plánům na nový akciový trh odmítla vyjádřit.