Prezident Ukrajiny: násilí na východě země podněcují agenti Kremlu

Zraněný prozápadní aktivista ve východoukrajinském Charkově

Zraněný prozápadní aktivista ve východoukrajinském Charkově Zdroj: CTK/AP

Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov dnes prohlásil, že vražedné násilí ve městech na východě Ukrajiny podněcují agenti Kremlu. Podle agentury Reuters jde o jednu z nejpřímějších kritik na nejvyšší úrovni, které Kyjev dosud vyslovil na adresu ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Vy stejně jako my víte, kdo organizuje masové protesty na východě Ukrajiny. Jsou to agenti Kremlu, kdo je organizuje a financuje, kdo způsobuje, že jsou vražděni lidé,“ prohlásil Turčynov v parlamentu, jehož je předsedou. Výkonem prezidentských pravomocí byl pověřen právě z titulu této funkce po sesazení bývalého prezidenta Viktora Janukovyče.

Turčynov reagoval na násilné střety, které si od poloviny týdne vyžádaly na východě země tři lidské životy a mnoho zraněných. Ve čtvrtek zemřel v Doněcku jeden muž na bodná zranění a v noci na dnešek byli při střelbě v Charkově zabiti dva další lidé.

Turčynov varoval před nebezpečím, že Rusové po okupaci Krymu mohou vtrhnout do východní části Ukrajiny, kde žije silná ruská menšina. Ukrajinští představitelé nabádají obyvatele tamních převážně ruskojazyčných průmyslových měst, aby nereagovali na provokace, jichž by Rusko mohlo zneužít ke zdůvodnění vojenské intervence.

Proukrajinští aktivisté rozvinuli během protestů za integritu Ukrajiny v Charkově ohromnou vlajkuProukrajinští aktivisté rozvinuli během protestů za integritu Ukrajiny v Charkově ohromnou vlajku | CTK/APProukrajinští aktivisté rozvinuli během protestů za integritu Ukrajiny v Charkově ohromnou vlajku (foto:ČTK/AP).

Den před referendem o přičlenění jihoukrajinského Krymu k Rusku, které Západ důrazně odmítá, se dnes Putin setkal s předsedou ukrajinského paralympijského výboru Valerijem Šuškevičem. Podle jeho vyjádření byl rozhovor hluboký, dlouhý a věcný, ale odmítl cokoliv komentovat. Ještě předtím řekl, že krymské referendum on sám považuje za nelegitimní.

Paralympijské hry se konají od 7. března v jihoruském Soči a potrvají do neděle. Kvůli arogantnímu postupu Ruska vůči Ukrajině, zejména pokud jde o Krym, odmítli na jejich zahájení přijet oficiální představitelé řady zemí.

Miroslav Zámečník: Ukrajina funguje jako potrubní pošta. Jak jí pomoci?