Problémy Číny zpomalí růst ostatních ekonomik v regionu, varuje ADB

Ilustrační foto továrny v Číně

Ilustrační foto továrny v Číně Zdroj: Hight Contrast via Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Asijská rozvojová banka (ADB) snížila výhled ekonomického růstu rozvíjejících se ekonomik Asie v letošním a příštím roce. Zdůvodnila to zejména zpomalováním růstu v Číně a Indii a opožděným oživováním plně industrializovaných zemí regionu.

ADB nyní pro 45 zemí Asie bez Japonska předpovídá letos růst 5,8 procenta a příští rok čeká jen mírné zrychlení na šest procent. V březnu pro oba roky předpokládala růst tempem 6,3 procenta.

„Navzdory zmírnění růstu zůstane rozvíjející se Asie regionem, který k celosvětovému růstu přispívá nejvíce; ve hře je ale také řada rizik, například tlaky na měny a obavy z odlivu kapitálu,“ uvedl ve zprávě ADB její hlavní ekonom Shang-jin Wei.

Čínská ekonomika, která loni rostla o 7,3 procenta, tedy nejpomalejším ročním tempem za téměř čtvrt století, letos zpomalí na 6,8 procenta a napřesrok na 6,7 procenta. ADB dosud předpovídala druhé největší ekonomice světa zvolnění růstu jen na 7,2 a 7,0 procenta. Dnešní zhoršení výhledu označila za důsledek letošního slabého vývozu a investic, předpovídá ale, že tlak na Čínu se zmírní, jakmile začne oživovat globální poptávka.

Indická ekonomika poroste letos o 7,4 procenta a příští rok zrychlí růst na 7,8 procenta. ADB jí snížila výhled pro oba roky o 0,4 procentního bodu. Banka rovněž zhoršila prognózy pro Jižní Koreu a Indonésii.