Průlom: Polsko má prvního homosexuálního starostu

Polský poslanec a první homosexuální starosta Robert Biedroń

Polský poslanec a první homosexuální starosta Robert Biedroń Zdroj: Lukas Plewnia, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Polské komunální volby přinesly jedno velké překvapení. Starostou města Słupsk na severu země se stal Robert Biedroń, který se otevřeně hlásí ke své homosexuální orientaci.

Poslanec polského Sejmu a občanský aktivista, který žije ve Varšavě, by teoreticky neměl mít na malém městě v konzervativním Polsku mnoho šancí na úspěch. Přesto jej místní v druhém kole komunálních voleb poslali do úřadu starosty.

Biedrońův úspěch je o to překvapivější, že do své kampaně investoval jen 3500 eur a neměl tak například žádné plakáty v ulicích města. „Tyto volby ukázaly, že homofobie je konečně marginalizovaná. Že se jí lidé nebojí a jsou racionální,“ řekl Biedroń německému deníku Die Welt.

Nevěřila mu ani premiérka

Do boje proti polské homofobii se Biedroń pustil v roce 2001, když založil neziskovou organizaci Kampaň proti homofobii. O rok poté se veřejně přiznal ke své menšinové sexuální orientaci. Nynější polská premiérka Ewa Kopaczová tehdy prohlásila, že se tak stal „prakticky nevolitelným“.

V roce 2001 se Biedroń dostal do polského parlamentu. Od té doby byl kvůli své homosexualitě čtyřikrát napaden, jeho kancelář se několikrát stala terčem vandalů. Právě parlamentní funkce jej přivedla do Słupsku, kde otevřel poslaneckou kancelář.

V letošní volební kampani slíbil, že ze Słupsku udělá „vzorové“ město v oblasti ochrany přírody. Kromě toho chce zeštíhlit svůj úřad a zbavit město dluhů.

Překvapivý úspěch

V prvním kole místních voleb získal kandidát Palikotova hnutí 20 procent hlasů a zařadil se tak za Zbigniewa Konwińského z vládní Občanské platformy. Ve druhém ale celkem jasně zvítězil, když získal 57 procent hlasů.

Biedrońův úspěch ale zůstává ojedinělý. Přestože se jím nechala inspirovat řada dalších komunálních politiků a veřejně se přiznala k homosexuální orientaci, žádný z nich se ve volbách neprosadil.

Šéf polské kliniky, který odmítl provést potrat, byl propuštěn