Průzkum: USA v boji o supervelmoc prohrávají s Čínou

USA (profimedia.cz)

USA (profimedia.cz) Zdroj: profimedia.cz

Spojené státy pomalu ztrácejí pozici globální supervelmoci, na místo nejmocnější země světa se čím dál tím více dere Čína. To si myslí většina lidí na světě, ukázal unikátní průzkum, který agentura Pew Research Center provedla ve 39 zemích světa a kterého se zúčastnilo na 40 tisíc respondentů. Průzkum také ukázal, že většina lidí má ze vzestupu Číny obavy.

Většina ze 40 tisíc oslovených lidí po celém světě si myslí, že Čína, nyní druhá největší ekonomika světa, USA z první příčky sesadí. O něco více než třetina lidí si dokonce myslí, že ekonomicky už Čína Spojené státy předhodila. V roce 2008 si to myslelo jen 20 procent lidí. Počet lidí, kteří si myslí, že největší ekonomikou je Amerika, se za pět let zmenšil ze 47 na 41 procent.

Svět má z Číny spíše obavy

Zároveň roste vzájemná nedůvěra mezi Číňany a zbytkem světa, naznačuje průzkum. O Číně má „dobré mínění“ jen polovina respondentů, ve srovnání s 63 procenty v případě USA. Čínská popularita klesá od roku 2007.

Zdaleka nejhorší obrázek má říše Středu v Japonsku – pozitivně tu vnímá Čínu jen 5 procent obyvatel. Výsledek patrně ovlivnil nedávný územní spor o ostrovy Senkaku / Diaoju. Naopak se zdá, že čínské investice v Latinské Americe a subsaharské Africe si získaly srdce tamních obyvatel. Tamní lidé uvažují o Číně celkově pozitivně. V obou regionech jsou však i tak populárnější Spojené státy.

Čína má lepší image na Blízkém východě, kde jsou USA nepopulární kvůli své podpoře státu Izrael či kvůli invazi do Iráku. „Takzvaná ‘soft power‘, tedy schopnost získat cizí zemi na svou stranu, je slabou stránkou Číny,“ píše agentura Reuters. Pouze třetina respondentů průzkumu si myslí, že Čína respektuje lidská práva, o Spojených státech si to myslí polovina.

Americká kultura stále táhne

Také v oblastech jako je kultura, obchod a šíření nových nápadů mají Spojené státy před asijským rivalem výrazný náskok, zejména ve vnímání mladých lidí. „Mladí lidé celkově vyjadřují pozitivnější vztah k americké kultuře a myšlenkám,“ píše se ve studii washingtonské agentury.

Šanghajské panorama.Šanghajské panorama. | profimedia.czŠanghajské skleněné panorama - sídlo čínské burzy

Co se týče vojenské síly, obě země vzbuzují obavy. Napětí na jihu a východě Číny vyvolává napětí v Koreji, Japonsku a na Filipínách. V 31 zemích zase více než polovině respondentů vadí, že USA používají průzkumné „drony“.

A jak obyvatelé dvou nejmocnějších zemí vnímají sebe navzájem? Roste mezi nimi nedůvěra. Počet Američanů, kteří o Číně smýšlejí pozitivně za dva roky let klesl z 51 na 37 procent, obliba Američanů v Číně klesla za stejnou dobu z 58 na 40 procent.