Evropa se kvůli Trumpovi bojí o vztah s Amerikou. Čeká nás drsná jízda, říká expert

Protesty a násilnosti propukly dnes převážně na západě USA po vyhlášení vítězství republikánského kandidáta Donalda Trumpa v prezidentských volbách

Protesty a násilnosti propukly dnes převážně na západě USA po vyhlášení vítězství republikánského kandidáta Donalda Trumpa v prezidentských volbách Zdroj: EPA

Protesty a násilnosti propukly dnes převážně na západě USA po vyhlášení vítězství republikánského kandidáta Donalda Trumpa v prezidentských volbách
Protesty a násilnosti propukly dnes převážně na západě USA po vyhlášení vítězství republikánského kandidáta Donalda Trumpa v prezidentských volbách
USA hlásí demonstrace na protest proti Trumpovu zvolení
4
Fotogalerie

Zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem vyvolalo v řadě zemí obavy ze zásadního posunu v zahraniční politice světové velmoci. Silně nervózní je i Evropa, jejíž představitelé prahnou po ujištění Washingtonu o platnosti bezpečnostních závazků. Není vyloučené, že se nedočkají a v budoucnu se budou muset o obranu starého kontinentu více zasadit sami.

Trump je pro mnoho státníků a diplomatů příliš málo zkušený a moc nevypočitatelný. Analytici většinou probírají dva scénáře jeho budoucí zahraniční politiky. Podle některých názorů se pod tíhou zodpovědnosti přece jen přikloní k tradičnímu kurzu.

Podle jiných ale začne v souladu s předvolebními výroky skutečně měnit vztahy USA s ostatními státy. „Jestli věří tomu, co říká, čeká nás drsná jízda. Pro Západ je to katastrofální problém,“ řekl německý expert na zahraniční politiku Jan Techau americkému armádnímu listu Stars and Stripes.

Nejnapjatěji se čeká na to, zda a nakolik se Trump pokusí oteplit vztahy s Ruskem a jestli vyvine tlak na evropské členy NATO, aby více investovali do obrany nebo se o ni postarali sami.

Moskva po Trumpově zvolení vyslovila naději na zlepšení vzájemných vztahů. Kreml je však ve svém optimismu opatrný, oteplování poměrů se zprvu čekalo i v éře Baracka Obamy.

Vše o Donaldu Trumpovi čtěte zde

Ukrajina i tak vnímá Trumpovo vítězství jako svou porážku. Její prezident Petro Porošenko sice oficiálně vyjádřil víru v další podporu Washingtonu v konfliktu se silným sousedem, realita však může být zcela odlišná. Pokud se ke Kyjevu otočí zády Spojené státy, dá se totéž očekávat i od Evropy, která dosud byla vůči Rusku smířlivější.

„Trumpovo zvolení je pro Ukrajinu silným signálem, že musí být připravena provést reformy a čelit ruské agresi bez západní pomoci,“ uvedla podle serveru Politico Aljona Heťmančuková z kyjevského Ústavu světové politiky.

Podle ní je pravděpodobné, že si Kreml na Ukrajině otestuje, kam mu Trump dovolí zajít. I státy na výspě NATO mají strach, že by Washington mohl začít tolerovat ruský záměr obnovit svoji sféru vlivu z období studené války.

Představitelé Pobaltí doufají, že Trumpovo zlehčování transatlantických vazeb bylo pouze součástí předvolení kampaně. Jejich klid bude záviset i na jeho výběru ministra zahraničí.

Nejčastěji zmiňovaným kandidátem je někdejší šéf Sněmovny reprezentantů Newt Gingrich, který se „proslavil“ výrokem o tom, že Estonsko je předměstím Petrohradu.

Německý pozorovatel Techau příliš nevěří tomu, že by byla Evropa v případě potřeby schopná rychle se ujednotit na obranné politice. Současný vzestup nacionalismu v zemích na kontinentu podle něj spíše směřuje k drolení a rozdmýchávání starých nepřátelství mezi jednotlivými státy.

Hlavní oblasti případných změn v zahraniční politice USA

NATO a EU

Trump během kampaně vyděsil členské státy NATO prohlášením, že ochota USA pomoci spojencům v případě napadení bude souviset s jejich příspěvky na obranu. Ne všechny výroky jeho týmu ale svědčí o tom, že se USA stáhnou do izolace. Budoucí viceprezident Mike Pence hovořil o rozvoji protiraketového štítu v Polsku a Česku. Nedá se očekávat ani posilování transatlantických obchodních vazeb. 

Rusko a Ukrajina

Budoucí prezident je podezírán z úzkých vazeb na Moskvu, během jeho předvolební kampaně se dokonce spekulovalo o ovlivňování voleb z Kremlu. Moskva včera styky s Trumpovým štábem během kampaně přiznala a chce prý v nich pokračovat. Každopádně se očekává, že Trump Rusku vyjde vstříc zejména v otázce řešení situace v Sýrii. Někteří ruští politici také věří, že Trump uzná za legitimní anexi Krymu, což v létě naznačil. 

Blízký východ

Trumpovo zvolení je poměrně dobrou zprávou pro Bašára Asada. Republikán se chce více soustředit na porážku IS než na odstavení syrského prezidenta. Starosti si naopak dělá Írán, protože k jaderné dohodě s ním je budoucí prezident velmi kritický. Dříve také tvrdil, že v izraelsko-palestinském sporu bude neutrální, už včera ale z jeho týmu poradců zaznělo, že by Washington neměl odsuzovat rozšiřování židovských osad. 

Čína

Peking vzkázal, že bude s Trumpem spolupracovat na rozvoji vztahů, kooperace ale může drhnout. Budoucí prezident kritizoval Čínu za hospodářskou politiku, která podle něj poškozuje USA. Obvinil ji, že manipuluje kurzem měny, aby zvýšila konkurenceschopnost svého vývozu. Tvrdil, že chce dosáhnout ukončení čínských nezákonných exportních subvencí a laxních pracovních a ekologických předpisů.

Sousedé v regionu

Představitelé Mexika vyjádřili ochotu s Trumpem spolupracovat, ale určitě z jeho vítězství nemají radost. Republikán v kampani sliboval ochranu před nelegálními imigranty za pomoci 1600 kilometrů dlouhé zdi na společné hranici, kterou má podle něj soused zaplatit. Hlásal také revizi nebo zrušení dohody NAFTA, na niž podle něj USA doplácejí. Čeká se i nové ochlazení vztahů s Kubou, která už včera zahájila vojenské cvičení.