Putin: Cílem ruských útoků v Sýrii je hlavně obrana ruských zájmů

Vladimír Putin

Vladimír Putin Zdroj: CTK

Cílem ruské vojenské operace v Sýrii je především obrana ruských zájmů. Při vyznamenávání ruských vojáků bojujících v Sýrii to dnes v moskevském Kremlu prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Ocenil ruské letce, kteří "pracují ze vzduchu a v podstatě řídí syrské ozbrojené jednotky".

Slova ruského prezidenta o „řízení syrských jednotek“ vyvolala živý zájem ruských novinářů a nakonec je musel „upřesnit“ Putinův mluvčí. „Absolutně to neznamená, že by syrským jednotkám veleli Rusové,“ prohlásil Dmitrij Peskov. Jde prý jen o součinnost potřebnou při koordinaci vzdušných a pozemních úderů. Ruští vojáci v řadách syrských pozemních vojsk nebojují, konstatoval mluvčí.

Bojová aktivita ruských vojáků v Sýrii podstatně ovlivňuje situaci v celém regionu, řekl dále Putin. „Jen s vaší pomocí nelze situaci kardinálně zvrátit, to je pochopitelné. Jak bojovali Syřané, tak budou bojovat i v budoucnu, můžeme to ovlivnit jen v omezené míře,“ poznamenal ruský prezident.

V Sýrii od konce září

Rusko začalo bombardovat cíle v Sýrii koncem září, v současné době je do akce zapojeno několik desítek bojových letounů a vrtulníků. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že hlavním terčem útoků jsou pozice teroristů z Islámského státu. Podle západních vojenských zdrojů ale bomby dopadají i na postavení bojovníků umírněné syrské opozice.

Ruské zásahy v Sýrii podle šéfa Kremlu „nejsou jen pomocí syrskému národu, syrskému vedení. Je to přímá obhajoba ruských zájmů“. V Sýrii podle ruského vůdce bojují „bandité ze severního Kavkazu“, kteří se pak vracejí do Ruska a zabíjejí příslušníky speciálních sil ruského ministerstva vnitra.

Putin vyznamenaným připomněl dvě krvavé války, které Moskva od poloviny 90. let vedla proti čečenským vzbouřencům. „V žádném případě nelze dopustit, aby se podobná situace opakovala. Vaše práce v Sýrii má právě zajistit, abychom to nedopustili. To především,“ konstatoval Putin.