Putin: Rusko ukázalo, že dokáže bránit své krajany

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: ctk

Rusko ukázalo, že dokáže bránit své krajany. V souvislosti s nynější krizí na Ukrajině to prohlásil ve svém poselství o stavu Ruské federace prezident Vladimir Putin. Šéf Kremlu zároveň zdůraznil, že Krym, který Moskva letos v březnu anektovala, byl k Rusku připojen po legitimním rozhodnutí tamního parlamentu.

„Prošli jsme zkouškami, které zvládá jen silný národ,“ řekl Putin na úvod svého projevu. Následně poděkoval obyvatelům země za to, že chápou smysl a význam ruských celonárodních zájmů.

Putin k anexi Krymu řekl, že to byl „historický akt opětovného znovusjednocení“. Připomněl také, že Krym je jednou z kolébek ruské státnosti a „duchovní pramen“ jednotné země i národa.

Zájem o investice, spolupráci s EU a USA a návrh amnestie

Rusko chce a nepřestane spolupracovat s Evropskou unií a Spojenými státy a má také zájem o zahraničí investice. Šéf Kremlu přislíbil podpořit příliv kapitálu řadou zvýhodnění, například daňovými prázdninami či za určitých podmínek i vyjmutím z finančních kontrol.

Putin rovněž navrhl daňovou amnestii pro podnikatele, kteří převedou zpět do Ruska svůj kapitál. Ze země vyvedený kapitál by jen za letošní rok mohl podle odhadů ruských úřadů dosáhnout objemu přes 100 miliard dolarů. Putin rovněž vyzval centrální banku, aby přijala striktní kroky a zabránila spekulacím s kurzem rublu na forexovém trhu. Právě odtok kapitálu z Ruska stojí za propadem kurzu rublu v posledních měsících a zvyšuje riziko recese ekonomiky.

Západ na Ukrajině předvádí čistý cynismus

Putin také obvinil Západ, že během krize na Ukrajině předvádí „čistý cynismus“. V projevu o stavu Ruské federace také tvrdil, že přístup Moskvy k událostem na východní Ukrajině se ukazuje jako správný.

Putin rovněž prohlásil, že to, co se děje na jihovýchodě Ukrajiny, je tragédie, na které Rusko nemá zájem. Vztahy Moskvy a Kyjeva označil za bratrské s tím, že Rusko bude Ukrajinu respektovat jako „bratrskou zemi“.

Na východě Ukrajiny již řadu měsíců zuří boje mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty. Rusko opakovaně odmítá nařčení Kyjeva i Západu, že napětí v oblasti vyhrocuje a podporuje. EU a USA kvůli ruskému přístupu k Ukrajině uvalily na Moskvu sankce.

Putinův poradce: Žádný pád do ekonomické recese se nekoná
Ekonomický poradce Kremlu Andrej Belousov dnes zpochybnil poslední vládní předpověď, podle níž ruská ekonomika spadne příští rok do recese. Podle poradce obsahuje prognóza „technickou chybu“,uvedla agentura Reuters.
Náměstek ruského ministra hospodářství Alexej Veděv v úterý oznámil, že podle nového odhadu by ekonomika v roce 2015 mohla zaznamenat pokles o 0,8 procenta, což by byla její první recese od globální krize v roce 2009. Pesimistický scénář na příští rok počítá podle Veděva s propadem hrubého domácího produktu (HDP) až o čtyři procenta.
Ruská ekonomika je pod tlakem sankcí, které na Moskvu uvalil Západ kvůli ukrajinské krizi. Podkopává ji také propad cen ropy, pokles zahraničních investic a slabá domácí poptávka, kterou ještě sráží propad kurzu rublu.

Rusko si není možné podmanit vojensky, chce ale spolupracovat

„Vojenské podmanění Ruska není reálné a všichni by si měli uvědomit, jak takové pokusy v minulosti dopadly,“ prohlásil také Putin ve svém projevu. Zároveň varoval před před budováním amerického protiraketového deštníku v Evropě a před novými závody ve zbrojení.

Rusko chce a nepřestane spolupracovat s Evropskou unií a Spojenými státy a má také zájem o zahraničí investice, proto bude otevřené světu.