Řecká vláda plánuje další snižování důchodů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Řecká vláda připravila návrh reformy penzijního systému, který zahrnuje další snižování důchodů a zvyšování příspěvků zaměstnanců i zaměstnavatelů na sociální zabezpečení. Návrh předložila ke schválení mezinárodním věřitelům, kteří reformami podmiňují uvolnění dalších peněz z dohodnutého záchranného programu pro Řecko.

Odboráři jsou kvůli reformám v pohotovosti a plánují koncem ledna rozsáhlé stávkové akce. Výhrady vůči navrhovaným reformám vyjádřily rovněž opoziční politické strany.

Penzijní reforma má v příštím roce přinést úspory v objemu jednoho procenta hrubého domácího produktu, což je zhruba 1,8 miliardy eur (téměř 49 miliard korun). Snížení penzí by se podle agentury Reuters mělo týkat pouze nových důchodců, v průměru by mělo činit zhruba 15 procent.

„Vláda se snaží odvrátit kolaps systému sociálního zabezpečení,“ uvedla vládní mluvčí. „Opoziční strany musejí dosažení tohoto národního cíle podpořit,“ dodala.

Silně zadlužené Řecko se loni v létě dohodlo s eurozónou na třetím záchranném programu, v jehož rámci by mělo během tří let obdržet až 86 miliard eur (2,3 bilionu korun). Dosažení dohody předcházely výrazné rozpory mezi řeckou vládou a mezinárodními věřiteli, které vedly mimo jiné k dočasnému uzavření řeckých bank.