Řecké školáky ohrožuje hlad, učitelé nechtějí čekat na státní pomoc

Poslední oficiální průzkumy veřejného mínění před dvěma týdny vesměs naznačovaly velmi těsné vítězství proevropských konzervativců nad radikální levicí, která odmítá pokračovat v rozpočtových škrtech.

Poslední oficiální průzkumy veřejného mínění před dvěma týdny vesměs naznačovaly velmi těsné vítězství proevropských konzervativců nad radikální levicí, která odmítá pokračovat v rozpočtových škrtech. Zdroj: profimedia.cz

Krize zasáhla Řecko na citlivém místě. V zemi se množí případy podvýživy dětí. Učitelé, kteří si řady případů všímají jako první, nechtějí jen nečinně přihlížet.

Telefon u ředitelky základní školy Kateriny Nikolaidou už několik dní skoro nepřestal vyzvánět. Poté, co na internetu zveřejnila otevřený dopis dalším učitelům řeckých základních a mateřských škol, se ocitla ve středu zájmu místních i zahraniční ch novinářů.

V dopisu Nakoulaidou vypráví příběh šestiletého chlapce, který chodil do školky vedené její známou. Když se nedávno po několika dnech nevysvětlené nepřítomnosti chlapec do školky vrátil, byl viditelně vyhublý a chvěl se po celém těle. Jak se následně ukázalo, bal vyhladovělý. Ředitelka školy v obci Gomfoi uprostřed Řecka se vydala na návštěvu rodiny. „Oba rodiče jsou nezaměstnaní. Chybí jim úplně všechno, dokonce i chléb. Doslova hladoví,“ popsala.

Nikolaidou se začala zajímat o sociální situaci žáků ze škol ve svém okolí a zjistila, že popsaný případ není ani zdaleka ojedinělý. Rozhodla se proto obrátit na své kolegy po celém Řecku. Navrhuje vytvořit seznam hladovějících dětí a sním se následně obrátit na charitativní organizace. Pomoc by mohly také „velké obchodní řetězce, lékárenská sdružení, psychologové, městské správy… Sám za sebe je každý z nás příliš slabý,“ dodala v dopisu.

Podle řecké učitelky je hlad ve školách každodenní realitou. „Slyšela jsem dokonce o případech, kdy děti kvůli hladu během vyučování omdlely,“ uvedla pro deník Die Welt. „Můžete si promluvit také s lékaři, lhostejno v kterém městě, ti vám potvrdí, že hlad je stále větším problémem,“ dodala.

Učitelé pomáhají ze svého

Řada řeckých učitelů už začala chudým rodinám pomáhat z vlastní vůle. Z vlastních platů žákům z nejchudších rodin kupují například učební pomůcky. Sama Nikolaidou se rozhodla drobnými dary pomáhat rodině chlapce, který jí k celé akci motivoval.

Řecké školy svým žákům neposkytují dotované obědy, ti si je musí sami kupovat v prodejních automatech či školních kantýnách za hotové. To si ale může dovolit stále méně rodin. Podle loňských dat organizace UNICEF žije pod hranicí chudoby pětina obyvatel Řecka, z toho téměř 440 tisíc dětí.

Vláda nyní prosadila zapojení Řecka do evropského programu dotovaného mléka do škol, píše místní list Kathimerini. Podle ministerstva zemědělství se školy musí do programu přihlásit před začátkem každého pololetí a v průběhu roku vést podrobné záznamy o množství a ceně rozdaného mléka. To by mělo zabránit zneužití dotace.