Řecko ochromila stávka v dopravě, úřady neotevřely

Prvomájové demonstrace a stávka v Řecku

Prvomájové demonstrace a stávka v Řecku Zdroj: ctk/ap

Prvomájové demonstrace a stávka v Řecku
Prvomájové demonstrace a stávka v Řecku
Prvomájové demonstrace a stávka v Řecku
Prvomájová demonstrace v Istanbulu
Prvomájová demonstrace v Istanbulu
6
Fotogalerie
Řecko dnes v rámci prvomájových akcí ochromila celodenní stávka u lodních spojů a na železnicích. Dopoledne stávkovali i zaměstnanci v hromadné dopravě. V Aténách a dalších městech se konaly demonstrace, které svolaly dvě hlavní odborové centrály s cílem vyvinout nátlak na vládu, aby bojovala proti prohlubující se nezaměstnanosti.

Na protest proti přísné úsporné politice řecké vlády vstoupily do stávky tisícovky lidí. V Řecku přitom letos 1. máj výjimečně není dnem pracovního klidu. Svátek byl přesunut na příští úterý kvůli oslavám ortodoxních Velikonoc.

Do 8:00 SELČ dnes stála v Aténách veškerá hromadná doprava. Metro, autobusy, trolejbusy i tramvaje už jezdí. Povrchová doprava se opět přeruší ve 20:00 SELČ. Přerušena byla také mezinárodní trajektová přeprava, ale stávka se nedotkla spojení mezi Řeckem a Itálií.

Uzavřena dnes zůstala také ministerstva a další úřady. Lékaři ve státních nemocnicích ošetřovali jen nejnutnější případy. Obchodů, bank či hotelů se naopak stávka nedotkla.

Zhruba v poledne se v centru Atén podle policejních odhadů sešlo kolem 10 tisíc lidí na demonstraci proti úsporným opatřením. Menší demonstrace se odehrály také v dalších městech Řecka. Například v Soluni se sešly 4000 lidí.

Protesty byly namířeny mimo jiné proti plánovanému propuštění zhruba 15 tisíc státních zaměstnanců a proti dalšímu snižování mezd a důchodů. Podle řeckých médií se pokojných demonstrací zúčastnilo mnohem méně lidí, než očekávaly odbory.

Řecký parlament před třemi dny schválil nový soubor úsporných opatření, která počítají mimo jiné s bezprecedentním propouštěním tisíců státních zaměstnanců. Přijetí balíku bylo nutné k tomu, aby Atény dostaly další část mezinárodního záchranného úvěru v objemu 8,8 miliardy eur (asi 226 miliard korun). Hlasování předcházely demonstrace tisíců lidí před budovou parlamentu v Aténách.

Svátek práce láká k protetsům i jinde

Oslavy Prvního máje provázely protesty i jinde ve světě. Při střetech demonstrantů s policií v tureckém Istanbulu bylo zraněno 16 lidí. Protestující se pokoušely dostat na centrální náměstí Taksim, tradiční dějiště prvomájového protivládního shromáždění odborů a opozice. To ale letos úřady zakázaly.

Jako obvykle je První máj rušný v Berlíně. Demonstrace proti shromáždění extrémní pravici se zúčastnily desetitisíce lidí, obě strany oddělují policejní těžkooděnci.