Rekordní počet Američanů letos nenakoupí žádné vánoční dárky

Rekordní počet Američanů, asi 11,5 procenta, letos podle průzkumu nenakoupí žádné vánoční dárky. Tržby maloobchodníků přesto porostou.

Rekordní počet Američanů, asi 11,5 procenta, letos podle průzkumu nenakoupí žádné vánoční dárky. Tržby maloobchodníků přesto porostou. Zdroj: Reuters

Ruský plynárenský podnik Gazprom příští rok navýší své investice skoro o polovinu.
Covidové certifikáty Evropské unie mají platit jen devět měsíců, chce Evropská komise.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Brusel chce omezit platnost koronapasů

Evropská unie zvažuje, že její digitální covidové certifikáty budou mít omezenou platnost v délce devíti měsíců od ukončení očkování. Takzvané koronapasy aktuálně umožňují bezinfekčním jedincům volně cestovat v rámci zemí evropského bloku. Evropská komise však vzhledem k současnému nepříznivému vývoji pandemie ve čtvrtek navrhla toto pravidlo upravit. Návrh Bruselu nicméně ještě musí schválit všechny členské země. V Evropské unii je momentálně plně naočkováno kolem 67 procent osob. Jsou ale obrovské rozdíly mezi jednotlivými státy.      

Předvánoční tržby se zvýší, nezájmu části Američanů navzdory

Prodejci ve Spojených státech očekávají silnou adventní sezónu, informuje CNBC. Americká Národní maloobchodní federace odhaduje, že tržby z předvánočních nákupů v roce 2021 meziročně vzrostou přibližně o deset procent. Zajímavé však je, že podle průzkumu, který provedla společnost Deloitte, rekordní počet Američanů - asi 11,5 procenta - letos žádné vánoční dárky pořizovat neplánuje. Jejich absenci ale vykompenzuje zvýšený zájem bohatých spotřebitelů. Americké domácnosti s vyššími příjmy před Vánocemi utratí až pětkrát víc peněz než domácnosti s nízkými příjmy, tvrdí Deloitte.  

 

Z trhů a burz 

Akciové indexy v západní Evropě rostly

Evropské akciové trhy ve čtvrtek posilovaly. Výrazný růst zaznamenala například německá energetická firma RWE, která si připsala více než šest procent. Investoři nadále sledovali především vývoj kolem pandemie koronaviru. Panevropský index STOXX Europe 600 se celkově zvýšil o 0,42 procenta. Německý DAX zpevnil o 0,25 procenta. Francouzský CAC 40 přidal 0,48 procenta a britský FTSE 100 uzavřel v zisku 0,33 procenta. Ve Spojených státech se včera slavil Den díkůvzdání a tamní burzy tudíž zůstaly zavřené.  

Gazprom příští rok chystá mohutné investice 

Ruský plynárenský gigant Gazprom příští rok navýší své investice na 1,76 bilionu rublů, asi 530 miliard korun. To je skoro o polovinu více než kolik firma proinvestovala letos. Gazprom se chce zaměřit na nové těžební a rafinační kapacity. Prioritními projekty je třeba rozvoj nových ložisek zemního plynu na arktickém poloostrově Jamal nebo financování plynovodu Síla Sibiře do Číny. Zbytek peněz půjde na údržbu současné sítě plynovodů. Kapitálové výdaje státního podniku mají příští rok činit zhruba 1,4 bilionu rublů. Gazprom je klíčovým dodavatelem plynu do mnoha evropských zemí, včetně Česka. 

Tweet dne

Na dnešek připadá slevová akce Black Friday neboli Černý pátek, kterou však v letošním roce provázejí problémy v mezinárodních dodavatelských řetězcích, bojkoty ze strany menších prodejců nebo stávky zaměstnanců Amazonu

Stane se dnes

  • Francouzští rybáři plánují kvůli sporům s Velkou Británii ohledně práv na rybolov zablokovat tunel pod Lamanšským průlivem a přístav Calais. Britský vyjednavač pro brexit David Frost se i kvůli tomu v Londýně setká s místopředsedou Evropské komise Marošem Šefčovičem.
  • Německo a Nizozemsko zřejmě oznámí zavedení nových vládních restrikcí proti šíření nemoci covid-19. O zhoršující se epidemické situaci bude jednat také vláda v Belgii.
  • Polský premiér Mateusz Morawiecki se v Londýně sejde se svým britským protějškem Borisem Johnsonem. Probírat budou zejména migrační krizi na polsko-běloruské hranici. Morawiecki už o problému v uplynulých dnech osobně hovořil s lídry Francie, Německa, Chorvatska, pobaltských zemí a visegrádské čtyřky.