Ruská armáda provedla historicky první bojový výsadek na severním pólu

Polárníci ze základny Barneo nedaleko severního pólu (ilustrační foto)

Polárníci ze základny Barneo nedaleko severního pólu (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Ruská armáda dnes vůbec poprvé provedla výsadek svých bojovníků na ledovci v těsné blízkosti severního pólu. Oznámil to mluvčí ruského ministerstva obrany. Skupina parašutistů nebyla podle jeho slov plně vyzbrojena, vojáci měli jen dýky a lovecké pušky pro ochranu před polárními dravci. Asi padesátku výsadkářů na pól dopravil armádní dopravní letoun Il-76.

Podle mluvčího Jevgenije Meškova se operace neomezila jen na polární výsadek. Skupina ruských vojáků vybudovala v sousedství pólu „základní tábor“, který prý potřebuje pro odpočinek a nocleh a pro přípravu k plnění dalších úkolů. Jaké konkrétní úkoly ruské výsadkáře na pólu čekají, mluvčí neupřesnil. Dodal jen, že jednotka má k dispozici internetové spojení.

Okázalá akce má potvrdit ruské ambice v polárních oblastech, které znásobují vyhlídky na lukrativní těžbu ropy a zemního plynu v severských vodách. V Arktidě se údajně nachází asi 13 procent dosud neobjevených světových zásob ropy a 30 procent zásob zemního plynu.

Rusko do polárních krajů vysílá své geografy, aby zmapovali hranice ruských teritoriálních vod, armáda na odlehlých ostrovech buduje vojenská letiště, předmětem ruského zájmu jsou i podmořské prostory a severské ledovce. Minulý víkend přímo na severním pólu delegace ruských popů vztyčila pravoslavný kříž.

Rusko si nárokuje severní oblasti

Už letos v březnu prapor 350 ruských výsadkářů provedl úspěšný výsadek z letounů IL-76 a přistál na ostrově Kotělnyj severně od Jakutska. O 15 minut později následoval shoz zásob a vojenské techniky za pomoci speciálních řiditelných padáků.

Prezident Vladimir Putin koncem loňského roku ohlásil, že Rusko v roce 2014 vytvoří nové vojenské útvary a rozmístí je přednostně na severu země a v Arktidě. Moskva tu hodlá obnovit vojenské základny zanedbané po rozpadu SSSR počátkem 90. let.