Rusko na periferii finančních trhů. Od listopadu financování země podražilo o polovinu

Ruská měna zažívá turbulentní časy

Ruská měna zažívá turbulentní časy Zdroj: CTK

Půjčit peníze Kremlu je jednou z nejriskantnějších investic na světě, vzkazují investoři a zavírají peněženky. Rusko se ze dne na den ocitlo prakticky odříznuté od světových finančních trhů. Investoři požadují za desetiletý úvěr Moskvě bezmála 17procentní roční úrok, tedy nejvíce od počátku tisíciletí.

Na mezinárodní scéně se stal Kreml zároveň jedním z nejméně důvěryhodných dlužníků na světě. O poznání levněji dokáže získat peníze například i Nigérie či Pákistán. Česko získá desetiletou půjčku za úrok 0,62 procenta.

Kapitál stále silněji vnímá hrozbu ruského bankrotu. Pravděpodobnost, že Moskva během nadcházejících dvanácti měsíců vyhlásí platební neschopnost, se podle mínění trhu blíží deseti procentům. „Pětileté papíry CDS odrážející cenu pojištění proti nesplacení ruského dluhu stojí kolem 600 bodů, což přibližně odpovídá osmiprocentní pravděpodobnosti bankrotu země,“ uvádí Marek Hatlapatka z Cyrrusu.

Letošní vývoj výnosů ruských dluhopisůLetošní vývoj výnosů ruských dluhopisů | E15

Ruské bondy? Propadák roku

Financování Ruska jen od listopadu podražilo o polovinu. Ještě na počátku roku neměla Moskva ani během eskalujícího napětí na ukrajinské hranici problém půjčit si na úrok hluboko pod deset procent. Ačkoli zkraje roku považoval trh sázky na ruský dluh za vítaný adrenalinový doplněk agresivního investičního portfolia, současné otřesy hodnoty rublu investory z ruských aktiv bezpečně a rychle vyhání.

Mnozí už počítají ztráty ze svých sázek na ruské bondy, které aspirují na titul propadáku roku. Nejhlasitěji nad výdělkem splakal americký dluhopisový fond Pimco, když takřka třetinu svých peněz umístil do ruských papírů. Jen za poslední měsíc tak přišel o deset procent hodnoty.

Dosud nejdráže si Rusko půjčovalo v lednu 2011, a to za 16,33 procenta, aktuálně ruský desetiletý bond nese jen o necelou desetinu procenta méně. Výnos se ale dramaticky mění téměř každou minutou.