Saúdská Arábie investuje v Rusku rekordních deset miliard dolarů

Většina peněz ze Saúdské Arábie půjde do ruského zemědělství

Většina peněz ze Saúdské Arábie půjde do ruského zemědělství Zdroj: E15

Saúdská Arábie se zavázala investovat v Rusku až deset miliard dolarů (247,2 miliardy korun). V příštích pěti letech půjdou peníze především do ruského zemědělství, zdravotnictví či logistiky. Jde o největší přímou zahraniční investici v Rusku. Na spolupráci se dohodl ruský fond pro přímé investice (RDIF) se saúdskoarabským státním fondem Public Investment Fund (PIF).

Rusko nyní čelí sankcím západních zemí kvůli ukrajinské krizi. Hledá proto nové investory na východě, upozornil na svých internetových stránkách list The Wall Street Journal. Saúdská Arábie patří s Ruskem mezi největší producenty ropy na světě.

Většina peněz má být investována do zemědělských projektů, dále pak v oblasti zdravotnictví, logistiky, maloobchodu a realit, řekl šéf RDIF Kirill Dmitrijev. „Hlavní investice se uskuteční na území Ruska, ale budeme také investovat v Saúdské Arábii, kterou považujeme za velmi slibný trh,“ dodal Dmitrijev.

Rusko láká také Koreu, Čínu nebo SAE

První čtyři nebo pět investičních dohod by měly být podepsány v příštích dvou až třech měsících. Rusko se bude také snažit přilákat k investicím partnery z Číny, Jižní Koreje a Spojených arabských emirátů, dodal Dmitrijev. RDIF plánuje do konce roku realizovat s PIF deset dohod.

RDIF rovněž podepsal dohodu s dalším saúdskoarabským investičním fondem Saudi Arabian General Investment Authority, v rámci které chtějí obě strany hledat společné investiční příležitosti v Saúdské Arábii a v dalších zemích Blízkého východu.

Kvůli sporům se západními zeměmi se Moskva snaží najít investory v Asii a dalších zemích, aby snížila svoji závislost na Evropě a USA. Na počátku května Rusko podepsalo prostřednictvím RDIF hospodářskou dohodu s Čínou v hodnotě 25 miliard dolarů, v rámci které mají čínské banky investovat do ruských firem. Zatím však není příliš mnoho důkazů, že by do Ruska v rámci této dohody začaly proudit čínské peníze, dodal WSJ.