Šestihodinová pracovní doba? Zapomeňte. Švédům experiment nevyšel

Göteborg

Göteborg Zdroj: Michael Fokt

Stockholm, Švédsko
V jednu chvíli se kolem malého prince všichni seběhli.
Švédsko
Göteborg
Göteborg
8
Fotogalerie

Švédové, kteří se těšili na zkrácení pracovní doby na šestihodinovou, mají smůlu. Testovací režim totiž ukázal, že jde o finančně příliš nákladnou změnu.

Ukázaly to předběžné výsledky dvouletého experimentu v Göteborgu. Osmašedesáti zdravotním sestrám z domova pro seniory se zkrátila pracovní doba na šestihodinovou, výše platu však zůstala stejná jako dříve.

Aby v domově tuto ztrátu zvládli, najali sedmnáct nových sester na dobu trvání experimentu. Studie ukázala, že se zaměstnanci cítili zdravější, snížila se doba jejich využívání nemocenské. Navíc se zkvalitnila péče o pacienty.

Z finančního pohledu se to ale nevyplatí. „Zkrácená pracovní doba je rozhodně spojená s vyššími náklady, jde o příliš drahou záležitost,“ řekl Daniel Bernmar, místní levicový politik zodpovědný za péči o seniory. Město proto v experimentu nebude pokračovat. 

„Já osobně věřím, že kratší pracovní doba je dlouhodobým řešením. Čím bohatšími se stáváme, tím více musíme využít tohoto majetku jiným způsobem, než je novější auto nebo vyšší spotřeba,“ dodal Bernmar.

Göteborgský experiment je poslední z řady těch, které byly ve Švédsku k této problematice provedeny. Získal si slušnou pozornost veřejnosti v zahraničí, odboroví aktivisté chválili progresivní Švédsko jako vzor zkracování pracovní doby, píše The Telegraph.