Slováci chtějí zrušit bohatým rodinné přídavky

Dětí se loni narodilo méně, než v předchozích letech

Dětí se loni narodilo méně, než v předchozích letech Zdroj: Profimedia.cz

Rozpočtové úspory přivedly slovenskou vládu k plánu, že zruší rodičovské příspěvky pro bohaté. Zároveň chce zvýšit příspěvek na první narozené dítě. U dalších dětí přídavky naopak sníží

Ficova vláda chystá na Slovensku změny zákonů. Ty by měly vést k adresnějšímu poskytování rodičovských podpor a přídavků na děti. Od příštího roku je zároveň v plánu zrušit rodinné přídavky pro bohaté. Uvedl to podle serveru aktuálne.sk tajemník ministerstva práce Jozef Burian v rozhlasové diskuzi. Dodal, že vláda chce také zvýšit příspěvek při narození prvního dítěte a snížit příspěvky na další děti. Náklady na první dítě jsou podle něj podstatně vyšší než výdaje na další.

Slovenské ministerstvo práce nyní připravuje změny zákonů. Chce tak zajistit, aby peníze dostávali pouze ti, kteří je potřebují. O přídavky by tak měli přijít Slováci s nadstandardním platem. Podle Buriana se tento krok bude týkat pouze malého procenta lidí.

Zatím není jasné, od jaké výše mzdy budou dávky zrušeny. Podle Buriana by se částka mohla podobat limitu, od kterého nyní platí fyzické osoby vyšší daň z příjmu. Tento limit činí zhruba 3300 eur (85 tisíc korun), píše aktuálne.sk. Ministerstvo podle Buriana plánuje také změny u dávek v hmotné nouzi. Například dlouhodobě nezaměstnaný člověk by tak podle něj dostal pouze základní dávku a další peníze by získal až po vykonání veřejně prospěšných prácí.

Kdo zneužívá dávek?