Miliardový tendr na transportéry nabere skluz

Karla Šlechtová (ANO)

Karla Šlechtová (ANO) Zdroj: Blesk:Daniel Černovský, CNC

Dosud nejdražší zakázka české armády na 210 vozidel za 53 miliard korun se zřejmě o rok zpozdí. Šéfka rezortu Karla Šlechtová chce tendr zahájit v létě. Její předchůdce Martin Stropnický (oba ANO) to přitom plánoval už minulý podzim. Smlouvu s vítězem hodlal podepsat letos v prosinci.  

Podle mluvčího ministerstva Jana Pejška dokončuje nyní generální štáb specifikaci obrněnců. „Zakázka nebude vyhlášena otevřeným výběrovým řízením, ale ani oslovením jednoho zájemce. Způsob zadání ještě není definitivně určený,“ uvedl s tím, že Šlechtová osloví více uchazečů. „Pokud vše půjde podle plánu, o vítězi by mělo být rozhodnuto nejpozději začátkem roku 2019,“ dodal Pejšek. Dodávky mají začít v roce 2020.   

Armáda loni prověřovala vozidla od čtyř výrobců. Šlo o německé konsorcium PSM s transportérem Puma, švédsko-britský CV90, ASCOD od General Dynamics - výrobce kolových pandurů, a Lynx KF31 od společnosti Rheinmetall.

Firmy si na zpoždění ztěžují. „Vzhledem k tomu, že generální štáb stále nemá hotovou specifikaci a vláda je v demisi, se celý projekt minimálně o rok posune,“ uvedl zástupce jedné ze zbrojovek.

Na chybně definované požadavky vedení armády si stěžuje i Šlechtová. Změnu si slibuje od nového náčelníka generálního štábu Aleše Opaty, který nastoupí od května.