Srbsko může v březnu zavřít hranice, varoval ministr zahraničí

Migranti v Srbsku

Migranti v Srbsku Zdroj: ctk/ap

Podle srbského ministra zahraničí Ivici Dačiče je stále reálnější, že Srbsko 1. března rovněž zavře hranice pro migranty. Napsal to bělehradský list Kurir. Dačić už minulý týden řekl, že Bělehrad nepřipustí, aby „všichni zavřeli hranice“ a migranti zůstali v Srbsku. Makedonie oznámila, že v uplynulých 24 hodinách zaznamenala zdvojnásobení počtu příchozích migrantů proti předchozímu dnu.

Šéf srbské diplomacie podle Kuriru odpověděl na dotaz, co Srbsko udělá, pokud se Rakousko, které zpřísnilo opatření a omezilo příjem migrantů, rozhodne splnit svůj záměr a na svých hranicích „spustí závory“. „Naší odpovědí bude uzavření hranic,“ prohlásil mimo jiné Dačić.

Rakousko dnes ráno skutečně začalo uplatňovat omezení počtu přijatých žádostí o azyl na hranicích na maximálně 80 denně. Ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová už ale upozornila, že stanovená mez nebude natrvalo stačit a bude se muset po dohodě se sousedními zeměmi dál snižovat.

Zdůraznila přitom nutnost dohody se sousedy, aby nebyly hromaděním uprchlíků přetíženy balkánské státy. Důležité podle ní je, aby každá země podél balkánské trasy postupovala na svých hranicích restriktivněji.

Společné kontroly napříč Balkánem

Policejní ředitelé Rakouska, Slovinska, Chorvatska, Srbska a Makedonie se podle agentury APA ve čtvrtek v Záhřebu domluvili na neprodleném zahájení společné kontroly a registrace uprchlíků ze Sýrie, Iráku a Afghánistánu na makedonsko-řeckých hranicích. Bělehradská média uvedla, že bylo rovněž dohodnuto umožnit pokračovat v cestě jen běžencům, kteří skutečně pocházejí z válečných oblastí. To bude zřejmě znamenat omezení pro migranty z Afghánistánu a Iráku.

O koordinaci postupu a společných krocích k zastavení přívalu migrantů do Evropy jednali v maďarském Röszke u srbsko-maďarských hranic ministři vnitra obou zemí Sándor Pintér a Nebojša Stefanović. „Musíme být připraveni chránit naše hranice,“ prohlásil Pintér podle agentury MTI. Jeho srbský partner informoval o spolupráci Budapešti a Bělehradu při prověřování nově příchozích a při rozhodování, koho pustit dál do Evropy, a koho ne.

Makedonské úřady dnes před polednem podle místní agentury MIA oznámily, že v uplynulých 24 hodinách registrovaly 1212 lidí, kteří hodlají žádat v Evropě o azyl, což je dvojnásobný počet proti předcházejícím 24 hodinám. Od začátku roku tak v Makedonii zaznamenali už 83.188 migrantů, jen 20 z nich požádalo o azyl v této balkánské zemi.