Státní firmy slábnoucí ekonomiku Ruska nepotáhnou, škrtí investice

Oblast kolem Kremlu, Moskva

Oblast kolem Kremlu, Moskva Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Soloviova via Flickr

Stagnace hospodářství, dokonce snad i propad. Tak nahlížejí na ruskou ekonomiku v letošním roce někteří odborníci. Naděje vlády na oživení se upínají k obřím státním firmám, od nichž si ministři slibují vyšší investice.

„Letos bude pokračovat růst soukromých investic a investice státních společností také vykážou pozitivnější vývoj,“ tvrdí ruský ministr financí Anton Siluanov. Zatím však čísla za leden ukazují meziroční sedmiprocentní pokles. Loni slabé firemní investice okleštily růst na 1,3 procenta, což je nejslabší tempo od roku 2009.

Jenže státní koncerny představám vlády příliš vstříc nevycházejí. Obr Gazprom loni seškrtal investice z 1500 miliard rublů na necelých 800 miliard a letos chce proinvestovat 701 miliard. „Jak může Gazprom investovat, když vláda zmrazila ceny plynu? Další výdaje zabrzdí do doby, než zjistí, jak se mu zmrazení cen promítne do hospodaření,“ vysvětluje ekonom Valerij Mironov.

Obdobně slabé investiční vyhlídky rýsuje i provozovatel přenosové soustavy Russian Grid. Podle pětiletého investičního plánu letos vloží do výstavby sítě 154,5 miliardy rublů, meziročně o 600 milionů méně. Deník Moscow Times upozorňuje, že tato částka by mohla být ještě nižší.

Vývoj ruského HDPVývoj ruského HDP | E15/MMF, Bloomberg

Ruské železnice v listopadu schválily balík peněz na modernizaci infrastruktury na Sibiři a Dálném východě. Z něj letos utratí 390 miliard rublů, méně než loni. Navíc čtvrtinu peněz na projekty dostanou dráhy ze státního rozpočtu.

Někteří experti varují, že by se ekonomika za první tři čtvrtletí mohla propadnout do recese. I kdyby pak státní firmy přece jen utratily více peněz oproti plánu, Rusku by pomohly nanejvýš z červených čísel. Očekávání vlády, že letos ekonomika poroste o 2,5 procenta, tak mohou být jen zbožná přání.

Slabost hospodářství závislého na vývozu ropy a zemního plynu zmiňuje i Světová banka. Ruské hospodářství podle její analýzy pracuje na hranici možností. Výrobní kapacity jsou využity z osmdesáti procent, což je stejné číslo jako v letech 2006 a 2007, kdy však ekonomika rostla o více než osm procent ročně. Bez strukturálních reforem si proto bude muset Rusko nejspíš zvyknout na éru šnečího růstu.

Rusko rozšiřuje sféru vlivu, zbraněmi jsou plyn a obchod