Steinbrück versus Merkelová

Peer Steinbrück

Peer Steinbrück Zdroj: ctk

Peer Steinbrück bude ve volbách těžký soupeř – to je Angele Merkelové nyní jasné. Ve čtvrtek dopoledne došlo v lavicích Bundestagu mezi úřadující kancléřkou a jejím vyzývatelem k prvnímu měření sil a sociálnědemokratický kandidát hned zkraje zaútočil na Merkelové slabé místo: Evropu zachraňuje příliš neobratně. Do příštích parlamentních voleb čeká kancléřku těžkých jedenáct měsíců.

K měření sil došlo ve spolkovém sněmu, kde Merkelová přednesla svůj projev před odjezdem na summit EU. Kancléřka, vědoma si, že po ní bude mluvit její rival, ve své řeči na opozici neútočila a Steinbrücka zcela ignorovala. Její řeč tak působila spíš státnicky než politicky. Dokonce udělala pravý opak: opozici pochválila za to, že se ve věci pomoci Řecku s vládou shodla. „Na rozhodujících věcech jsme se shodli a za to chci jednoduše poděkovat,“ řekla Merkelová směrem k poslancům sociální demokracie a Zelených.

Merkelová mluvila také o Evropě, která nedávno získala Nobelovu cenu za mír. Neodpustila si při té příležitosti silnou dávku emocí – připomněla války, které kontinentem v minulosti zmítaly. „Euro je víc než jenom měna,“ řekla kancléřka. „Problémy, které teď řešíme, nevznikly přes noc a také se přes noc nevyřeší. Bude to trvat. Ale za tři roky se podařilo hodně. Už teď vidíme kontury stabilnější unie,“ řekla a sklidila aplaus z černožlutých řad.

Následovalo vystoupení Peera Steinbrücka, teprve před pár týdny jmenovaného „volebním koněm“ SPD, který svůj projev pochopil jako první příležitost k výpadu. Za protikrizová opatření kancléřku kritizovat nemohl, koneckonců jeho SPD záchranu Řecka a spol. podporuje. Omezil se tedy na detaily. Vyčetl Merkelové, že dopustila „šikanování Řecka“ během uplynulého léta a jízlivě vyjmenoval členy její stranické aliance (CDU/CSU), kteří se vyslovili pro vyhození Řecka z eurozóny. Že Atény v klubu musí zůstat, řekla podle Steinbrücka kancléřka až příliš pozdě.

Tady byl levicový kandidát na příštího spolkového kancléře nejsilnější. „Budeme muset přijmout další závazky. Řekněte to konečně, řekněte to konečně lidem,“ hřímal Steinbrück od řečnického pultíku. Ze společného domu EU nesmí být vyjmut žádný kámen – ani Řecko, zdůraznil bývalý ministr financí. V červenozeleném táboře tím sklidil úspěch. Otázka ale je, jestli to stejně tak vidí němečtí voliči.