Střední Evropa hledá peníze na spásu EU

ilustrační foto

ilustrační foto

Deset dní má Evropská unie na shánění dvou set miliard eur do Mezinárodního měnového fondu (MMF) určených na záchranu eurozóny, jak si předsevzala na svém summitu. Česká republika, stejně jako její středoevropští sousedé, hledá, kde miliardy vzít. Nikdo ale ještě ani přesně neví, kolik bude platit.

Pokud se klíčem k určování podílu na společné pomoci stane loňská výše HDP, Polsko by mělo přispět zhruba 5,8 miliardy eur, uvedla tamní agentura IAR s odvoláním na neoficiální zdroj. Také polský ministr pro evropské záležitosti Mikołaj Dowgielewicz mluvil o „výrazně méně“ než deseti miliardách eur.

Polsko by peníze do Mezinárodního měnového fondu sehnalo z devizových rezerv své centrální banky, které podle listu Gazeta Wyborcza činí 74,3 miliardy eur. Sáhnout na devizové rezervy by v případě souhlasu vlády s půjčkou mohla i Česká republika. Slovensko jako člen eurozóny by do společné kasičky přispělo přibližně 1,56 miliardy eur, napsaly slovenské servery, mluvilo se ale také o dvou miliardách eur. Záleží na distribučním klíči, který se ještě může změnit. „Slovensko by si v případě potřeby čerpání toho úvěru na půjčku pro MMF půjčilo od Evropské centrální banky,“ sdělil deníku E15 mluvčí slovenského ministerstva financí Martin Jaroš.

V praxi by to vypadalo tak, že by si Slovensko půjčilo dvě miliardy eur od Evropské centrální banky (ECB) a ihned je půjčilo fondu. Pokud by šlo o půjčku na rok, za dvanáct měsíců by ji dostalo od MMF zpět a obratem ji vrátilo ECB. Od ECB by si Slováci půjčili s procentním úrokem a MMF by půjčovali s úrokem 0,15 procenta. Roční půjčka by tedy Slovensko vyšla na sedmnáct milionů eur, ale jen za předpokladu, že by dlužníci peníze vrátili. V případě Maďarska je situace složitější. Země, jejíž státní dluh činí osmdesát procent HDP, se sama chystá čerpat peníze od MMF. Podle některých interpretací dohody na summitu jsou země čerpající peníze z MMF od příspěvku osvobozeny, podle serveru portfolio. hu by ale měly platit všechny signatářské státy. Premiér Viktor Orbán však platbu Maďarska do MMF v rozhovoru pro státní televizi vyloučil.

Odhady možných příspěvků na záchranu eurozónyOdhady možných příspěvků na záchranu eurozóny | E15