Světu hrozí recese, varuje nositel Nobelovy ceny

Světovému hospodářství příští rok reálně hrozí recese v důsledku vysokých rozpočtových deficitů ve Spojených státech a v Evropě. V rozhovoru pro agenturu Reuters to řekl nositel Nobelovy ceny za ekonomii Eugene Fama.

Vysoké zadlužení vlád v USA a v evropských zemích podle ekonoma představuje trvalou hrozbu pro světovou ekonomiku. „Můžeme dospět do bodu, kdy finanční trhy řeknou jejich dluhům ne, a ony se nebudou schopny samy financovat,“ prohlásil Fama. „Pokud přijde další recese, bude celosvětová,“ dodal.

Mezinárodní měnový fond (MMF) v říjnu předpověděl, že světová ekonomika letos vykáže růst o 2,9 procenta, což by bylo nejpomalejší tempo od globální krize roku 2009. Příští rok pak hospodářský růst podle fondu zrychlí na 3,6 procenta.

Firmy zeštíhlely a akcie rostou

Fama letos spolu s dalšími dvěma Američany získal Nobelovu cenu za ekonomii, a to za empirickou analýzu cen aktiv. Laureáti vyvinuli nové metody pro analýzu trendů na trzích s akciemi, dluhopisy a dalšími aktivy. Jejich výzkum přispěl ke zlepšení předpovědi cen aktiv v dlouhodobém výhledu.

Fama se v rozhovoru vyjádřil rovněž k současným vysokým cenám akcií. Podniky podle něj po krizi z let 2008 a 2009 zvýšily svou efektivitu. „Reakcí firem bylo zeštíhlování a výrazné zvyšování efektivity. Staly se tak vysoce ziskovými a ceny jejich akcií rostou,“ uvedl Fama.