Švýcarská vesnice odmítla 10 uprchlíků, raději zaplatí miliony

Oberwil-Lieli

Oberwil-Lieli Zdroj: Oberwil-Lieli.ch

Švýcarská vesnice Oberwil-Lieli raději zaplatí obří částku, než by přijala uprchlíky. Obyvatelé města s populací 2200 obyvatel v kontroverzním referendu odmítli příjmout 10 uprchlíků a raději zaplatí 290 tisíc švýcarských franků (přes sedm milionů korun). Starosta obce odmítá nařčení z rasismu.

Obyvatelé malé obce, v níž žije na 300 milionářů, odmítli uprchlíky těsným poměrem 52 ku 48 procentům. „Nechceme je tady, tak jednoduché to je,“ řekla nejmenovaná obyvatelka deníku The Independent. „Tvrdě jsme pracovali celý život, abychom měli hezké město. Není vhodné, aby tady byli uprchlíci. Nehodili by se sem,“ dodala.

Vládní kvóta určuje rozdělit ve Švýcarsku 50 tisíc žadatelů o azyl. Běženci, kteří hledají v zemi azyl, si ze zákona mohou ponechat jen majetek do výše tisíc franků (necelých 25 tisíc korun), vše ostatní musí v rámci spoluúčasti na své péči odevzdat. Ti, kteří ve Švýcarsku zůstanou, se také musejí zavázat k tomu, že 10 procent mzdy budou odvádět vládě po dobu dalších 10 let.

„Bohatší země by měly sdílet odpovědnost s těmi chudými,“ komentoval švýcarské referendum Steven Symonds, programovaný ředitel uprchlického programu britské pobočky Amnesty International. „Nepoměrně chudší Libanon hostí daleko více uprchlíků než evropské země dohromady. Všichni se musíme zúčastnit, nebo se současná krize jenom zhorší,“ dodal.

Referendum v Oberwil-Lieli navazuje na celostátní referendum, které chtělo legalizovat vyhošťování cizinců. Švýcarští voliči nakonec návrh odmítli.