Syrské rakety míří na Izrael

Občanská válka v Sýrii

Občanská válka v Sýrii Zdroj: ctk

Již třikrát letos bombardoval Izrael syrské cíle, aby zabránil Sýrii dodávat zbraně pro Hizballáh. Syrský prezident Bašár Asad vydal rozkaz své armádě, aby v případě dalšího útoku židovského státu odpověděla okamžitým protiútokem.

Podle britského listu Sunday Times Sýrie proti Izraeli namířila své nejmodernější rakety. V případě izraelského útoku by opačným směrem z občanskou válkou zmítané země zamířily rakety Tišrín typu země-země.

Aktivitu syrských vojáků už zaregistrovaly satelity. Rozestavění raket podle novin znamená výrazné zostření již tak napjaté situace v oblasti.

Izrael již dříve podle listu New York Times Asadovi pohrozil, že jej svrhne, kdyby jeho armáda nebo jeho spojenci z libanonského Hizballáhu odpověděli na izraelské útoky.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se v úterý na návštěvě Moskvy neúspěšně pokoušel odradit ruského prezidenta Vladimira Putina od ruských dodávek jeho nejmodernějších zbraní Sýrii. Jedná se například o raketové systémy S-300 nebo rakety Jachont. Izrael se obává, že by je Sýrie proti němu použila v případném vzájemném konfliktu.

Mírové rozhovory podle Asada nemají šanci na úspěch

Asad je přesvědčen, že snaha USA a Ruska o zastavení občanské války v zemi jednáním úřadů s povstalci nemá šanci na úspěch. „Domnívají se, že konference politiků zastaví teroristy v zemi. To ale není realistické,“ prohlásil Asad v rozhovoru pro argentinský deník Clarín.

Dialog s „teroristy“, jak povstalce nazývá, podle něj nemá smysl ani proto, že je opozice příliš roztříštěná.

Na mezinárodní mírovou iniciativu pohlížejí skepticky také povstalci. Ti požadují, aby Asad ještě před uskutečněním případné mírové konference odstoupil. Syrský vládce to ovšem odmítá. Prosazuje naproti tomu nové volby.