Syrské tanky uvolňují místo arabským pozorovatelům

Syrské tanky T-72. Ilustrační foto.

Syrské tanky T-72. Ilustrační foto. Zdroj: wikimedia.org

Syrská armáda dnes stáhla z jedné čtvrti Homsu 11 tanků. Do tohoto města právě míří prvních deset pozorovatelů, které do Sýrie vyslala Liga arabských států (LAS), aby situaci posoudili na místě. Homs je jedním z center protestů proti režimu prezidenta Bašára Asada. V pondělí tam přišlo o život přes 30 lidí.

Svědci tanky viděli vyjíždět ze čtvrtě Bábá Amru kolem osmé hodiny SEČ, ale ještě před sedmou ráno byla z této části města slyšet palba.

V Sýrii je od pondělí prvních 50 pozorovatelů. Vede je Súdánec Muhammad Ahmad Mustafá Dabí, kerý dnes řekl agentuře AFP, že syrské úřady s pozorovateli zatím spolupracují.

Podle šéfa syrské opozice Burhána Ghaljúna ale Damašek pozorovatelům neumožní prohlédnout si ulice Homsu a zejména ne čtvrť Bábá Amru. „Režim pozorovatele drží v hotelu jako rukojmí, neposkytuje jim zabezpečení ani dopravní prostředky,“ citovala Ghaljúna stanice Al-Arabíja.

Pozorovatelé doufají, že budou moci navštívit nemocnici, věznice a policejní stanice v celé Sýrii. Jeden z nich Muhammad Sálim Kaabi řekl, že pozorovatelé chtějí využít momentu překvapení. „Dáme syrským úřadům vědět, kam chceme jet, jen s malým předstihem, takže nebude čas nás nějak přesměrovat nebo situaci na místě naaranžovat,“ řekl televizi Al-Džazíra.

Kromě Homsu chtějí pozorovatelé navštívit rovněž Damašek, Hamá a Idlib. Postupně by do Sýrie měly dorazit další skupiny pozorovatelů, celkem by jich tam mělo být až 200.

Cílem jejich mise je přimět Damašek ukončit násilnosti a začít krizi řešit dialogem. Od března při protestech zahynulo podle OSN na 5000 Syřanů.