Trump má viceprezidenta: Má jím být guvernér Indiany Mike Pence

Mike Pence a Donald Trump

Mike Pence a Donald Trump Zdroj: CTK

Americký byznysmen Donald Trump, jenž se v listopadu s největší pravděpodobností stane republikánskym kandidátem na post amerického prezidenta, si zvolil partnera do voleb. Jeho "dvojkou" a potenciálním viceprezidentem má být guvernér státu Indiana Mike Pence. Rozhodnutí se podle Reuters oficiálně oznámí v pátek.

Sedmapadesátiletý Pence je pozorovateli vnímaný jako bezpečná volba, která má uklidnit republikánskou stranu rozdělenou překvapivým Trumpovým úspěchem u voličů. Vystudovaný právník, který si vyzkoušel i kariéru moderátora rozhlasové politické show, má na rozdíl od Trumpa s politikou bohaté zkušenosti. V roce 2000 se stal členem Sněmovny reprezentantů, v roce 2012 guvernérem Indiany. Mezitím držel vysoké pozice v republikánské straně.

Pence nebyl jedinou Trumpovou možností. Podle amerických médií realitní magnát zvažoval rovněž někdejšího republikánského kandidáta na prezidenta Newta Gingriche. Dřívější zprávy zmiňovaly dokonce i Trumpovou dceru Ivanku, která je viceprezidentkou rodinné společnosti The Trump Organization.

Očekávaná soupeřka Trumpa v prezidentských volbách Hillary Clintonová jméno svého potenciálního viceprezidenta ještě nezveřejnila. Nejčastěji se skloňuje jméno senátorky ze státu Massachusetts Elizabeth Warrenové.