Trump se dostal na krok od nominace. Za pár dní je hotovo, říká

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: CTK

Republikánský favorit pro prezidentské volby Donald Trump pokládá nominační souboj své strany za ukončený, pokud se mu v úterý v primárkách ve státě Indiana podaří porazit své soupeře Teda Cruze a Johna Kasicha. Podle průzkumů má k tomu všechny předpoklady - nová anketa NBC dává Trumpovi 49 procent hlasů, Cruzovi 34 a Kasichovi 13.

„Jasně, je hotovo,“ řekl dnes Trump televizi Fox News. Zatím má na svém kontě 996 delegátů, k získání nadpoloviční většiny na celostátním sjezdu nutné k automatické nominaci jich potřebuje 1237. Podle agentury Reuters tohoto počtu může skutečně dosáhnout, pokud 7. června uspěje v klíčovém nominačním hlasování v Kalifornii.

V Indianě se bude rozdělovat 57 delegátů. Tři nabízí každý z devíti volebních okrsků s tím, že všechny tři v každém jednotlivém okrsku bere vítěz. Zbylých 30 dostane ten, kdo získá nejvíc hlasů v celém státě Indiana.

Trumpův hlavní soupeř Cruz televizi NBC řekl, že spoléhá na svou čerstvě vybranou viceprezidentskou kandidátku Carly Fiorinaovou a na podporu indianského guvernéra Mika Pence, který se za Cruzovu kandidaturu postavil. „Podpora, kterou dostávám, roste,“ prohlásil optimisticky.

Dotazu, zda v případě Trumpovy nominace svého soupeře nakonec podpoří, se Cruz vyhnul a místo toho obvinil americká média. „Zjišťuji, že mnozí novináři by rádi viděli, kdybych ustoupil Trumpovi, protože by to znamenalo, že Hillary (Clintonová) vyhraje,“ prohlásil Cruz.