Tusk dostal žlutou kartu, jeho protivník žádá změnu programu

Rebel Jarosław Gowin nehodlá ctít stranickou disciplínu.

Rebel Jarosław Gowin nehodlá ctít stranickou disciplínu.

Polský premiér Donald Tusk obhajobou postu lídra Občanské platformy (PO) vnitrostranickou krizi nezažehnal. Pětina hlasů pro jeho rivala Jarosława Gowina podle expertů nesvědčí o jednotě v partaji. Poražený exministr spravedlnosti očekává změnu stranického programu.

„Více než dvacet procent pro Gowina je silný signál. Jeho podpora je z velké míry dána nespokojeností s Tuskem,“ řekl Reuters sociolog Andrzej Rychard. Internetového a korespondenčního hlasování se navíc zúčastnila jen asi polovina z 42 tisíc straníků. Média podotýkají, že premiér dostal žlutou kartu. Šéf konzervativního křídla PO označil svůj výsledek za skvělý úspěch, premiérův za selhání.

Spor mezi výraznými osobnostmi se táhne dlouho. Gowin hlasuje proti stranické linii, nepodpořil například registrované partnerství či zrušení dluhové pojistky. Tusk ho na jaře vyhodil z vlády a někteří členové partaje ho dokonce označují za nepřítele PO.

Všichni proto s napětím čekají, co bude dál. Tusk chce patrně předejít tomu, aby jeho protivník odešel a založil si vlastní subjekt, který PO ve volbách ubere hlasy. „Jestliže je Jarosław Gowin připravený respektovat pravidla a být loajální, nevidím důvod, aby se nepodílel na naší další práci,“ řekl. Chce osobně oslovit členy, kteří chtějí exministrův vyhazov.

Konzervativec však zbraně složit nehodlá. V médiích si stěžoval na „noc zázraků“, kdy platformě na poslední chvíli před hlasováním přibyly stovky členů. Později své výroky mírnil, prý nezpochybňuje výsledek klání. Z jeho projevů je ale zřejmé, že stranickou disciplínu nadále ctít nehodlá.