U Slavjanska se opět střetli separatisté a vládní síly

Boje na východě Ukrajiny

Boje na východě Ukrajiny Zdroj: CTK/AP

Ukrajinské jednotky a proruští povstalci v noci na neděli pokračovali v bojích o Slavjansk na východě země. Separatisté tvrdí, že zabili sedm protivníků, vládní síly ale vlastní ztráty popírají.

„Ostřelování města začalo předchozí den a pokračovalo celou noc. Naši bojovníci přijali boj a zničili až sedm útočníků,“ citovala agentura Interfax samozvaného starostu města Vjačeslava Ponomarjova. Z povstalců podle něj nikdo nepadl, jeden z ozbrojenců ale utrpěl těžké zranění.

Ukrajinští vojáci prý pokračují v ostřelování města z děl a minometů a pokoušejí se proniknout dál do města, rebelové je však udržují na okraji města.

Ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov naopak uvedl, že povstalci v noci zaútočili na ležení Národní gardy u Slavjanska, ale útok se podařilo odrazit. „U nás je to beze ztrát. Z útočníků byl jeden zabit a jeden zraněn. Raněnému byla poskytnuta lékařská péče, byl vzat do vazby a je vyslýchán,“ napsal Avakov na Facebooku.

V sobotu pokračovaly jednání o vyřešení ukrajinské krize. Schůzka mezi vládou a zástupci východních regionů však žádné výsledky nepřinesla. Premiér Arsenij Jaceňuk opět odmítl k jednacímu stolu pozvat předáky proruských separatistů, protože je považuje za teroristy, nisméně přislíbil zvláštní postavení ruštině a decentralizaci moci.