Ukrajinská krize ničí plány českých firem

Obrázek ruského prezidenta Vladimira Putina na vestě promoskevského demonstranta ve východoukrajinském Doněcku.

Obrázek ruského prezidenta Vladimira Putina na vestě promoskevského demonstranta ve východoukrajinském Doněcku. Zdroj: CTK/AP

Pokles odbytu a nejistota. To jsou problémy, s kterými se potýkají české firmy podnikající na Ukrajině. Jak potvrdily společnosti Hamé a PSJ, napjaté vztahy na východě už mají pro jejich firmy důsledky.

Potravinářský velkovýrobce Hamé má na Ukrajině své obchodní zastoupení. Místní trh poptává zejména paštiky a kojeneckou výživu. „Ukrajina je pro nás velmi důležitá. Patří mezi pět nejvýznamnějších zahraničních trhů Hamé,“ říká PR manažer Hamé Petr Kopáček.

Jak potvrzuje, firma krizi pocítila v lednových poklesech odbytu a tržeb. Situace se sice zlepšila, stejně však nedosahuje úrovně z loňského roku, kdy firma na ukrajinském trhu rostla o třicet procent. „Lidé na Ukrajině obecně šetří, omezili nákupy běžných věcí a raději si nakupují valuty. Chtějí se tak zajistit s ohledem na ekonomickou nejistotu do budoucna,“ vysvětluje Petr Kopáček.

Narušené dodavatelské záruky

Z podnikatelského pohledu je situace obtížná i proto, že se narušily dodavatelské záruky. Problémem je i samotný export. „Situace zůstává celkově komplikovaná. Došlo k výraznému ztížení podmínek pojištění vývozu do této země,“ říká Kopáček.
Citlivější je pro firmu otázka sankcí pro Rusko. V něm má totiž vlastní výrobní závod. Co se týká tržeb, je navíc Rusko pro Hamé třetím největším trhem. „Výrazné narušení ekonomických vztahů s Ruskem rozhodně není v českém zájmu. Mělo by to vážné dopady nejen na Hamé, ale i celou tuzemskou ekonomiku,“ varuje Kopáček.

Velké obavy ze situace na východě Evropy mají i stavebníci z PSJ. V Ruské federaci doposud realizovali zakázky v objemu 15 milionů eur. „V současné době máme v Rusku rozestavěno pět projektů různé velikosti, tudíž současné dění bedlivě mapujeme,“ říká mluvčí PSJ Miroslav Fuks.

Zásadním problémem je pro PSJ nedůvěra bank. Získat úvěr na investiční projekty do nových staveb v Rusku je teď velmi obtížné. Česká vláda navíc zvažuje vůči Rusku sankce, a to PSJ zneklidňuje ještě víc. „Případné sankce by pravděpodobně výrazně omezily český export do této země,“ varuje Fuks.