Ukrajinská tajná služba: Moskva chystala atentát na nizozemského ministra

Nizozemský ministr zahraničí Bert Koenders

Nizozemský ministr zahraničí Bert Koenders Zdroj: oxfamnovib, Flickr.com (CC BY-ND 2.0)

Ukrajinská tajná služba předminulý týden odvrátila atentát na nizozemského ministra zahraničí Berta Koenderse během jeho návštěvy ve východoukrajinském Charkově. Oznámil to šéf kontrarozvědky SBU Valentin Nalyvajčenko. Útok na nizozemského ministra měl být podle něj zosnován na příkaz z Moskvy.

Koenders přiletěl 8. listopadu do Charkova v rámci vyšetřování tragického pádu malajsijského dopravního letadla, při němž v polovině července zahynulo téměř 300 lidí, většinou Nizozemců. Ve východoukrajinském městě dohlížel na převoz ostatků mrtvých, které nizozemští experti nalezli na místě katastrofy při shromažďování zbytků zničeného stroje.

Podle Nalyvajčenka agenti SBU zadrželi skupinu dvanácti lidí, kteří byli „krajně nebezpeční“. Zabaveno bylo podle něj velké množství ruských zbraní včetně útočných pušek, munice, výbušnin a minometů. Kdy k zadržení údajných útočníků došlo, šéf SBU neupřesnil.

Novináři měli na tiskové konferenci možnost prohlédnout si video s údajnou velitelkou zločinecké skupiny. Její jméno se ale nedozvěděli a její tvář byla rozostřená. Žena na videu vypověděla, že byla zverbována ruskou vojenskou rozvědkou GRU a jejím úkolem prý bylo provést na Ukrajině ozbrojené akce spolu se skupinou spolupachatelů vycvičených v Rusku. Výbušniny měla skupina uložit i nedaleko trasy, po níž cestoval ministr Koenders.

Nizozemské ministerstvo zahraničí na dotaz agentury AFP sdělilo, že „prozatím“ o údajné přípravě atentátu nemá žádné informace. Z Kyjeva je prý nedostal ani sám Koenders.