Ukrajinskému prezidentovi prý nejvíce vynášejí jeho knihy

Viktor Janukovyč

Viktor Janukovyč Zdroj: ctk

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč zveřejnil své oficiální majetkové přiznání. Vyplývá z něj, že si loni vydělal přes dvacet milionů hřiven (necelých padesát milionů korun). Jeho prezidentský plat přitom tvoří jen zlomek z této částky.

Největší částku v jeho příjmech tvoří honoráře od vydavatelství Nový svět, a to 15,5 milionu. Janukovyč totiž v roce 2011 se společností uzavřel lukrativní smlouvu na svoje paměti a další publikace, která se stala předmětem velké kritiky ze strany prezidentových odpůrců.

Poukazovali na to, že politik, který neumí napsat ani akademický titul profesor, získal odměnu zcela nedostupnou i pro nejkvalitnější literáty. Janukovyčova díla se podle nich vydavatelskému domu nemohou oficiálně vyplatit. Prezident měl navíc u jedné ze svých knih problémy s nařčením z plagiátorství.

Janukovyč ve svém přiznání vykázal i proslulou venkovskou rezidenci o rozloze zhruba 600 metrů čtverečních, k ní přilehlý pozemek, velký byt v Kyjevě a dvě parkovací místa. Loni podle dokumentu pořídil jedno vozidlo – své ženě koupil Toyotu Siennu. Manželka také vlastní pozemek s domem v doněckém regionu.

Ze zveřejněných údajů také vyplývá, že Janukovyč v uplynulém roce věnoval přes sedm milionů hřiven na charitu. Přispěl na děti, které potřebují akutní lékařskou péči.

Najde se ale zřejmě jen málo Ukrajinců, kteří oficiálním materiálům věří. Obecně se má za to, že prezident a jeho klan „rodina“ ovládá velký byznys a velice výhodně skupuje lukrativní vládní majetek například na Krymu.