USA kvůli raketě nepošlou KLDR potravinovou pomoc

Oddíl příslušnic severokorejské armády se přesouvá ulicemi Pchjongjangu

Oddíl příslušnic severokorejské armády se přesouvá ulicemi Pchjongjangu Zdroj: Miroslav Honsu

Spojené státy neposkytnou Severní Koreji dříve přislíbenou potravinovou pomoc. Rozhodly se tak v reakci na to, že dnes Pchjongjang bez ohledu na nesouhlas mezinárodního společenství odpálil balistickou raketu, která se však krátce po startu rozpadla. S odvoláním na poradce prezidenta Baracka Obamy to uvedla agentura Reuters.

„Nehodláme naplnit dohodu o tom, že jim poskytneme pomoc,“ prohlásil Obamův poradce pro národní bezpečnost Ben Rhodes.

Americká diplomacie hrozila zrušením potravinové pomoci v případě testu severokorejské rakety už v březnu. Obamův mluvčí Jay Carney dnes v reakci na neúspěšné odpálení rakety uvedl, že KLDR „plýtvá penězi na zbraně a propagandu, zatímco lidé hladovějí“.

Raketa dlouhého doletu, kterou dnes Severní Korea vypustila, se krátce po startu zřítila do moře. Pchjongjang tvrdil, že chtěl vynést na oběžnou dráhu komunikační družici a že šlo o čistě mírovou misi. Nicméně západní země, Japonsko i Jižní Korea se domnívaly, že má především vyzkoušet technologii pro raketu dlouhého doletu schopnou nést jadernou hlavici.

Spojené státy v uplynulých měsících slíbily Severní Koreji potravinovou pomoc v objemu 240 tisíc tun. Pchjongjang měl výměnou za potraviny zmrazit své jaderné aktivity a zavést moratorium na raketové zkoušky.