USA poslaly do Evropy 12 stíhaček a 250 pilotů

Stíhačka F-15

Stíhačka F-15 Zdroj: defenseindustrydaily.com

Spojené státy vyslaly do Evropy 12 stíhaček F-15C. Informovalo o tom Velitelství ozbrojených sil USA pro Evropu (EUCOM). Letouny mají být zapojeny do operace Atlantic Resolve (Atlantické odhodlání), jíž USA podporují Severoatlantickou alianci v reakci na počínání Ruska vůči Ukrajině.

Kromě strojů a výzbroje americké letectvo do podpůrného programu Theater Security Package (TSP) vyslalo zhruba 250 vojenských pilotů z Barnesovy letecké základny ve státě Massachusetts a ze základny v kalifornském Fresnu.

Bojové letouny se mají zapojit do řady misí a cvičení na podporu alianční mise pro letecký průzkum na Islandu. Letouny F-15C se zapojí také do výcviku na letecké základně v nizozemském Leeuwardenu a budou posílány i do dalších spojeneckých a partnerských zemí v Evropě.

Společný výcvik má „posílit interoperabilitu a demonstrovat závazek USA vůči Evropě, která je celistvá, svobodná, mírová, zabezpečená a prosperující“, uvedlo velitelství.

Spojené státy po předloňských a loňských událostech na východě Ukrajiny podnikly několik okamžitých kroků k demonstraci solidarity v rámci NATO včetně posílení přítomnosti armádních, leteckých a námořních sil v regionu. Spojené státy ujišťují i zachováním trvalé vojenské přítomnosti v regionu východní Evropy.