USA vyšetřují ruského oligarchu Timčenka, majetková stopa vede k Putinovi

Gennadij Timčenko

Gennadij Timčenko Zdroj: profimedia.cz

Americké úřady podezřívají ruského miliardáře a prominentního spojence ruského prezidenta Vladimira Putina z praní špinavých peněz. Napětí mezi oběma velmocemi, vyvolané konfliktem na východě Ukrajiny tak může ještě posílit. Prověrka se přitom může dotknout i ruské hlavy státu.

Úřad prokurátora za východní New York vyšetřuje, zda podnikatel a hlava ruské Kontinentální hokejové ligy Gennadij Timčenko nepřevedl do USA peníze spojené s korupčním podnikáním v Rusku, uvedly zdroje deníku Wall Street Journal.

Prokurátor se zaměřuje na transakci, při níž ženevská firma Gunvor Group nakoupila ropu od ruské Rosněfti a následně ji prodala několika odběratelům. Vyšetřovatelé nyní žádají o vydání informací, za jakou cenu se ropa prodala. Timčenko je spoluzakladatelem Gunvor Group.

Obchod proběhl ještě předtím, než USA v březnu uvalily sankce na Timčenka a další osobnosti blízké ruskému prezidentovi. Pozdější převod peněz v souvislosti s transakcí by ale mohl být považován za praní špinavých peněz, pokud by se prokázalo, že pocházejí z nezákonného obchodu.

První ruský případ

Gunvor Group tvrdí, že neví o žádném vyšetřování a že Timčenko svůj podíl ve společnosti prodal krátce před vyhlášením březnových sankcí. Firma navíc uvedla, že v posledních dvou letech o Rosněfti žádnou ropu nenakupovala.

Vyšetřování je součástí snahy amerických úřadů, vyhlášené v roce 2010, vypátrat a zastavit peněžní toky spojené s korupcí v zahraničí. Iniciativa se dosud zaměřovala na státní činitele v Africe a na Blízkém východě, Timčenkův případ je vůbec prvním, kdy USA kvůli korupci vyšetřují ruského občana.

Prokurátor se zajímá i o Putinův majetek

Cele vyšetřování je tak další ukázkou zhoršujících se vztahů USA a Ruska. Jeden ze zdrojů dokonce uvedl, že prokurátor zkoumá i původ osobního majetku Vladimira Putina. „Nevíme o žádném vyšetřování a podobné věci ani nesledujeme,“ reagoval na to mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Americké ministerstvo financí v minulosti uvedlo, že Putin do Gunvoru přímo investoval a může mít přístup k firemním penězům.

Kabelogramy amerických úřadů z roku 2008, které zveřejnila WikiLeaks, označují Gunvor za monopolního vývozce části ruské ropy. Firma si prý k nákupní ceně přidává dolar na barel. „Na volném trhu by si obchodník k ceně přidal pět až 20 centů,“ dodávají zprávy.