Útok na Mosul se blíží, v sázce je budoucnost Iráku, tvrdí CNN

Přehlídka povstalců po dobytí města Mosul (11. června 2014)

Přehlídka povstalců po dobytí města Mosul (11. června 2014) Zdroj: CTK

zničená vozidla v Mosulu na severu Iráku; právě z Mosulu pochází ukořistěné bohatství, které ISIL katapultovalo do pozice nejbohatší teroristické skupiny na světě
Uprchlíci z Mosulu zamířili na sever země ovládaný Kurdy
Přehlídka povstalců po dobytí města Mosul (11. června 2014)
Odklízení odpadu po bojích v Mosulu (12. června 2014)
Islamisté nedaleko iráckého Mosulu
7
Fotogalerie

Na prašné planině východně od Mosulu spouštějí jeřáby betonové zdi, nákladní auta přivážejí obytné kontejnery. Je to závod s časem: bude tu improvizovaná základna vojáků z 9. obrněné divize irácké armády, která provádí poslední přípravy před útokem na Mosul, druhé největší irácké město, které jako jednu ze svých posledních velkých bašt kontroluje Islámský stát (IS).

V této části severního Iráku byly irácké jednotky naposledy v létě 2014, když prchaly před rychlým postupem bojovníků IS, píše CNN. Teď chtějí v rámci dohody s kurdskou regionální vládou a USA tuto ponižující porážku zvrátit.

Do zmíněného sektoru v příštích dnech dorazí odhadem 4000 iráckých vojáků. V předstihu sem zamířilo asi 160 mužů. Vztahy s kurdskými pešmergy působí srdečně a nálada je uvolněná.

Obě strany se setkávají na pravidelných schůzkách. Zřízeno bylo společné operační středisko. Kurdové, kteří hrají klíčovou roli v bojích proti IS, říkají, že jejich úkolem bude poskytovat podporu iráckým jednotkám, až ofenziva začne. Do Mosulu, převážně sunnitského města, ale nevstoupí.

Buldozery hloubí na nově stanovených frontových liniích hluboké zákopy, které mají zabránit útokům nejobávanější zbraně IS - nákladním vozům s výbušninami řízeným sebevražednými atentátníky. Vesnice hned za bojovými liniemi jsou stále prázdné. Donedávna je kontroloval IS. Některé budovy jsou po leteckých úderech srovnány se zemí.

Na otázku, kdy útok začne, odpovídají iráčtí i kurdští velitelé jedním slovem: "Brzy". Všeobecně se má za to, že ofenziva začne na několika frontách ve druhé polovině tohoto měsíce. Mezitím zesílily letecké útoky převážně amerických, francouzských a britských letadel na Mosul a okolí.

Během dne lze stěží zaznamenat nějaký pohyb nebo přítomnost IS ve vesnicích východně od Mosulu, které radikálové ještě kontrolují. Kurdští bojovníci ale uvádějí, že ozbrojený nepřítel se pod rouškou noci přibližuje k jejich pozicím.

Všichni čekají, že bitva bude těžká. Během dvou let, kdy držel Mosul, vybudoval IS důmyslný obranný systém, včetně příkopů naplněných ropou kolem předměstí. Jejich zapálení by koaličním letadlům znemožnilo výhled.

Američtí vojenští činitelé odhadují, že ve městě se nachází 3500-5000 bojovníků IS, iráckých i zahraničních. Příznivci IS tvrdí, že bojovníků IS je v Mosulu 7000.

S blížící se bitvou ale vyvstává řada otázek. Kolik bojovníků IS zůstane a bude bojovat a kolik se jich pokusí utéct a bojovat jindy? Jestli se je totiž nepodaří zajmout nebo zabít, mohli by se rozptýlit po Iráku a zakládat teroristické buňky. Jak velkou má IS ve městě podporu, a pokud nějakou má, kde se soustředí? Kolik z asi milionu obyvatel se pokusí odejít, a kolik zůstane? A nastane v Mosulu povstání proti IS, až se fronta začne blížit k branám města? Už teď existuje podle zpráv z Mosulu sporadický odboj.

Někteří velitelé pešmergů soudí, že vyčištění města od IS bude trvat nejméně tři měsíce, neboť IS za sebou zanechá spící buňky. Jiní očekávají rychlé vítězství s tím, že vůdci IS zvolí rychlé stažení do rozsáhlé pouště západně od města.

Spousta otázek zůstává také ohledně dobyvatelů. Ofenzivu povede irácká armáda. Některé její divize mají spoustu zkušeností, například z Fallúdže, Ramádí a odjinud. Ale některé kontingenty pouze právě ukončily výcvik. Jejich vztahy s pešmergy nejsou vyzkoušené.

Do bitvy se chtějí zapojit také jiné milice - například jezídské, turkmenské, křesťanské prapory, které od pádu Mosulu cvičily a zbrojily. Účastnit se chce také jednotka bývalých vojáků a policistů z Mosulu, jejíž výcvik vedlo Turecko. V jejím čele stojí někdejší guvernér města Asíl Nudžajfí.

Irácká vláda sdělila Turecku, že jeho přítomnost není vítaná. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ale minulou sobotu v parlamentu řekl, že Ankara "bude hrát roli při osvobozování Mosulu a nikdo jí v tom nemůže zabránit".

Čím déle bude ofenziva trvat a boje budou ničivější, tím více civilistů se bude snažit uprchnout. Zástupce irácké pobočky agentury OSN pro uprchlíky Bruno Geddo minulý týden řekl, že exodus z Mosulu "bude jednou z největších člověkem vyvolaných přesidlovacích krizí uplynulých let". Bude nezbytné zajistit dopravní prostředky a základní potřeby a pešmergové a irácká armáda budou muset prověřovat totožnost uprchlíků.

Panují také obavy ze sebevražedných atentátníků, zejména dospívajících chlapců, kteří by se mohli vmísit do davu. Irácká armáda už v obavách z bombových útoků auty oznámila, že civilisté nebudou smět opouštět město autem.

Horečně se staví tábory pro asi 700 tisíc lidí. Humanitární organizace ale jen těžko odhadují, kolik lidí uprchne a jakým směrem. UNHCR uvedla, že hotové nebo plánované tábory zatím pojmou jen 120 tisíc lidí.

Humanitární organizace se také potýkají se zajištěním potřeb pro lidi utíkajícími před boji jižně od Mosulu a očekávají, že asi 100 tisíc lidí opustí své domovy s postupem Iráčanů a pešmergů ke městu Havídža.

Velké obavy také panují ohledně zajištění, stabilizace a řízení města po odchodu IS. Mnoho pozorovatelů soudí, že na osudu Mosulu se ukáže, zda může Irák přežít - jestli jeho složitá mozaika náboženství, kmenů a etnických skupin může žít v souladu, ne-li dokonce v míru.