OSN: Islámský stát v Iráku drží v otroctví až 3500 lidí

Irák

Irák Zdroj: ctk/AP

Radikálové z Islámského státu (IS) využívají v Iráku jako otroky až 3500 lidí. Odhaduje to OSN, podle níž jde hlavně o ženy a děti. OSN dnes zveřejnila zprávu, v níž se uvádí, že IS na dobytém území v Iráku a také v Sýrii vynucuje zákony silou a své kritiky či oponenty vraždí na veřejných místech. Ze statistiky OSN vyplývá, že za zhruba dva roky přišlo v Iráku o život přes 18 tisíc civilistů.

IS se podle zprávy dopouští zločinů. „V některých případech jde o válečné zločiny, zločiny proti lidskosti a zřejmě i o genocidu,“ stojí v textu.

Odhaduje se, že „až 3500 osob žije v Iráku v otroctví“. „Jde hlavně o ženy a děti převážně z komunity jezídů, ale mnozí jsou i z jiných náboženských a etnických skupin,“ uvádí zpráva, na níž se podílela Rada OSN pro lidská práva.

Jen z oblasti Mosulu prý IS unesl až 900 dětí, aby z nich vycvičil své budoucí bojovníky. „Máme k dispozici množství informací o rekrutování dětí, někdy i jen devítiletých. Využívají je při svých sebevražedných akcích, také je ale nutí darovat krev či účastnit se bojů,“ popsal Francesco Motta z OSN.

OSN: Islamisté používají ohavné metody likvidace

Dokument obsahuje také detaily popisující způsob, jakým se IS svých odpůrců zbavuje - střílí je, stíná jim hlavy, pohřbívá zaživa, shazuje z výškových budov a zahrabává těla do hromadných hrobů. „ISIL používá při popravách ohavné metody, lidi nechává přejet buldozery nebo je upaluje zaživa. V jednom případě byli lidé zavřeni do klece a klec byla ponořena do vody,“ uvedla Ravina Shamdasaniová z úřadu OSN pro lidská práva. ISIL je zkratkou, která se pro Islámský stát občas používá.

Od začátku roku 2014 do loňského 31. října v Iráku podle OSN přišlo o život nejméně 18 802 civilistů. Polovina z nich přišla o život v Bagdádu. Dalších 36 245 civilistů utrpělo zranění. Zpráva to označuje za šokující, avšak ani tato čísla podle vysokého komisaře OSN pro lidská práva Zajda Raada Husajna nedávají „jasný obraz toho, jak strašně iráčtí civilisté trpí“.

Podle zprávy OSN zabíjejí a unášejí civilisty i irácké bezpečnostní složky a jejich spojenci včetně kurdských bojovníků. „Některé z těchto incidentů byly nejspíš odplatou vůči osobám považovaným za stoupence Islámského státu,“ stojí ve zprávě.

Irák se snaží IS vytlačit

Irácká armáda se svými spojenci a mezinárodní koalicí bojuje proti IS a snaží se ho vytlačit z obsazených území. Dobyla už Tikrít a Ramádí, avšak IS má stále v rukou dvoumilionový Mosul a část iráckého severu.

Na straně armády bojují šíitské milice, z nichž mnohé podléhají Íránu. Na to poukazují sunnité, podle nichž si šíitští milicionáři v bojích často vyřizují účty se sunnitským obyvatelstvem a mstí se na něm za útoky sunnitského IS. Dnes kvůli tomu přerušil jednání irácký parlament, protože sunnitští poslanci proti jednomu z těchto incidentů protestovali bojkotem.

Šíitští bojovníci prý zabili desítky lidí v sunnitské komunitě na východě Iráku v operaci, která byla odvetou za útok IS na šíity. Sunnitští poslanci vydali prohlášení, v němž žádají premiéra Hajdara Abádího, aby šíitské milice podílející se na tomto útoku v Mukdadíji nechal rozpustit a odzbrojit. Mukdadíja leží v provincii Dijála a dva poslanci z této části Iráku tvrdí, že při odvetných útocích minulý týden zahynulo 43 lidí.