V bojích o Slavjansk zemřelo pět separatistů, Putin hrozí Kyjevu důsledky

Proruský separatista ve Slavjansku

Proruský separatista ve Slavjansku Zdroj: CTK

Až pět mrtvých z řad proruských separatistů si podle ukrajinského ministerstva vnitra vyžádaly boje o město Slavjansk na východě Ukrajiny. Tuto baštu proruských vzbouřenců se nyní snaží z různých směrů ovládnout ukrajinské jednotky za podpory obrněných vozidel. Kyjev oznámil, že jeho jednotky osvobodily radnici v Mariupolu.

„V potyčkách bylo zničeno až pět teroristů. Jeden voják byl zraněn,“ uvedlo dnes ukrajinské ministerstvo o situaci u Slavjansku podle agentury AFP. Vojákům se prý během bojů podařilo zničit tři předsunutá kontrolní stanoviště separatistů.

Naopak ruská agentura ITAR-TASS uvedla, že „silám místní sebeobrany“ se prý útok kolony obrněných vozů podařilo odrazit a na pomoc jim přišly posily z okolí a dobrovolníci.

Táž agentura připustila, že podle jiných zpráv se ukrajinským speciálním jednotkám už podařilo proniknout do města. „Lidový starosta“ města Vjačeslav Ponomarjov vyzval obyvatele, aby nevycházeli na ulice.

Putin: Použití armády je vážný zločin

Ruský prezident Vladimir Putin vzápětí pohrozil Kyjevu důsledky, a to i v mezistátních vztazích. „To není ostrá fáze, ale kárná výprava, která bude mít důsledky pro lidi, kteří taková rozhodnutí přijímají, a to i v mezistátních vztazích,“ prohlásil Putin. Použití armády proti lidu označil za „vážný zločin“.

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov apeloval na Spojené státy, aby použily svůj vliv a přesvědčily Kyjev, že musí splnit své závazky z nedávné ženevské dohody o pokojném urovnání ukrajinské krize. První krok k urovnání musí podle Lavrova podniknout Kyjev.

Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov před dvěma dny nařídil znovu spustit „ostrou fázi protiteroristické operace“. Stalo se tak poté, co se u Slavjanska, v oblasti ovládané proruskými radikály, našly ostatky dvou zavražděných lidí. Jedním z nich byl místní proukrajinský politik Volodymyr Rybak.

Radnice v Mariupolu byla osvobozena

Ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov podle BBC také uvedl, že radnice v Mariupolu na břehu Azovského moře byla bez ztrát na životech „osvobozena“. Podle něj hráli v operaci značnou roli „občanští aktivisté“.

Ministerstvo vnitra později upřesnilo, že „policejní hlídka si přibližně ve tři hodiny ráno všimla skupiny asi 30 lidí s pálkami, kteří vstoupili do radnice a požadovali od uchvatitelů, aby ji opustili“. Mezi oběma skupinami se rozpoutala rvačka, kterou ukončil zásah policistů. Pět raněných muselo po rvačce vyhledat lékařské ošetření.

Představitelé takzvané Doněcké lidové republiky podle místního webu 0629 nicméně tvrdí, že radnici v Mariupolu nadále drží oni a ukrajinské jednotky se snaží odrazit. Mariupol se nedávno stal dějištěm krvavého střetu mezi ukrajinskými vojáky a ozbrojenými stoupenci Moskvy. Tři ruští separatisté během šarvátky zahynuli.

U Doněcku se v noci střílelo

U Doněcku došlo v noci k ozbrojenému střetu. Ukrajinské ministerstvo obrany dříve uvedlo, že v noci asi stovka útočníků napadla vojenskou jednotku v Artemivsku, střílela z automatických zbraní, granátometů a také házela ruční tříštivé granáty. Při odrážení útoku byl jeden z vojáků raněn, jeho život ale není v ohrožení. Posádka zůstala pod kontrolou ukrajinských ozbrojených sil.