V Itálii odhalili daňové úniky firem za 1,7 miliardy eur

Euro (ilustrační foto)

Euro (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Images Money via Flickr

Italská policie zasáhla proti síti firem, které podezírá, že zavedly systém falešných faktur. Od roku 2001 se tak prý dopustily daňových úniků za více než 1,7 miliardy eur (asi 47 miliard korun).

„Nezákonná činnost vedla v průběhu let ke škodám pro stát, jejichž celková částka přesahuje 1,7 miliardy eur,“ oznámila dnes italská finanční policie ve svém prohlášení.

Dva podnikatelé vymysleli systém falešných faktur

Systém, který prý vymysleli dva římští podnikatelé, tvořily falešné faktury vydávané zprostředkovatelskými podniky za subdodavatelské služby v oblasti zajišťování bezpečnosti a úklidu průmyslových prostor. Kvůli falešným fakturám končily velké sumy peněz na kontech firem založených výhradně k tomuto účelu. Po jejich vytunelování tím, že částky byly převedeny na jiná konta v San Marinu či ve Švýcarsku, tyto firmy vyhlásily bankrot a následně byly nahrazeny novými společnostmi.

Podle policie se na podvodu podílelo v různé míře celkem 62 lidí. Úřady také zabavily majetek a další aktiva v hodnotě více než 100 milionů eur. Je mezi nimi více než stovka nemovitostí a několik stovek aktivních bankovních účtů. Na rozkrytí podvodu se podílelo asi 70 policistů.