V Německu loni nejvíc investovala Čína

Německo, průmysl

Německo, průmysl

Čína se loni stala podle počtu projektů největším investorem v Německu, překonala i Spojené státy. Německá rozvojová agentura Germany Trade and Invest (GTAI) uvedla, že loni bylo v Německu registrováno 827 nových projektů, což bylo o 13 procent více než v roce 2010. Z toho 158 jich bylo z Číny.

Druhá příčka pařila se 110 projekty USA. Následovaly Švýcarsko s 91 projekty a Francie s 53 projekty, uvádí na internetových stránkách The Economic Times. Podle regionů byla největším investorem Evropa, která měla na celkovém počtu projektů zhruba poloviční podíl, Asie přes 30 procent a Severní Amerika 15 procent.

Zájem Číny o investice v Německu je patrný i letos. Tento týden se čínský výrobce automobilových součástek Heibei Lingyun Industrial Group Corporation dohodl na koupi německého výrobce automobilových zamykacích systémů Kiekert.

Další letošní akvizicí bylo převzetí německé strojírenské firmy Putzmeister čínskou Sany Heavy Industry. Dohoda je považována za jeden z největších investičních projektů v odvětví automatizované výroby a strojírenství, pilíře německého hospodářství.

GTAI dodala, že 21 procent projektů bylo z automobilového průmyslu a strojírenství. Dalších 13 procent bylo z oblasti informačních a komunikačních technologií nebo softwaru.