V Norsku vyplula první výletní loď světa s hybridním motorem

Roald Amundsen

Roald Amundsen Zdroj: Reuters

Roald Amundsen
Roald Amundsen
Roald Amundsen
První hybridní výletní loď na světě, MS Roald Amundsen
První hybridní výletní loď na světě, MS Roald Amundsen
13
Fotogalerie

Společnost Hurtigruten, provozovatel norské lodní přepravy a pošty, představil novinku ve své flotile. Na vlny vypustila novou hybridní loď nazvanou Roald Amundsen. Informovala o tom agentura Reuters.

Plavidlo pojme 500 cestujících a je navrženo tak, aby bylo schopno plout i v nehostinných podmínkách severních vod. Je pojmenováno podle norského průzkumníka Roalda Amundsena, který v roce 1911 jako první na světě dosáhl jižního pólu.

„Motory obsahují akumulátory, které nám umožňují v případě potřeby plout pouze za pomoci baterií. A to až hodinu v kuse,“ uvedl výkonný ředitel společnosti Hurtigruten Daniel Skjeldam. Společnost odhaduje, že baterie sníží spotřebu paliva a ušetří asi 20 procent emisí oxidu uhličitého. 

„Očekáváme, že baterie budou v nadcházejících letech důležitou součástí lodní dopravy, ale samozřejmě neočekáváme, že naše lodě budou schopny fungovat pouze na bateriích, protože loď může plavat až dvacent dní v oblastech, kde neexistují žádné dobíjecí stanice,“ doplnil Skjeldam. Podle jeho slov bude mít společnost k dispozici během tohoto roku další hybridní výletní loď. Ta by dokonce měla mít baterie s dvojnásobnou kapacitou než loď Roald Amundsen.

Společnost Hurtigruten očekává, že se se infrastruktura dobíjecích stanic pro loďe bude nadále zlepšovat. V současné době je tato možnost pouze v norském městě Bergen.