V syrské válce zemřelo už více než 240 tisíc lidí

Kouř nad severosyrským městem Kobani

Kouř nad severosyrským městem Kobani Zdroj: ctk/AP

Válka v Sýrii, která trvá od března roku 2011, si dosud vyžádala přes 240 tisíc obětí. Novou bilanci zveřejnila Syrská organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v zemi sleduje z Londýna. Mezi oběťmi je údajně asi 12 tisíc dětí.

„Od začátku povstání proti režimu prezidenta Bašára Asada v březnu 2011 jsme zaznamenali 240 381 úmrtí,“ sdělil agentuře AFP zástupce ochránců lidských práv Ramí Abdar Rahmán. Z toho je údajně 71 781 civilních obětí, mezi kterými je 11 964 dětí. Ještě letos v dubnu organizace hovořila o 220 tisících obětech, před dvěma měsíci pak o 230 tisících.

Mezi mrtvými je podle syrských aktivistů 42 384 bojovníků syrské národnosti - povstalců, dezertérů, islamistů a Kurdů. V bojích rovněž zahynulo 34 375 islamistů pocházejících ze zahraničí, kteří do Sýrie přijeli bojovat. Největší počet obětí je ale v řadách vládních jednotek - 88 616. Identita dalších více než 3000 obětí je neznámá.

Skutečný počet obětí války je ale podle SOHR nejspíš ještě vyšší. V bilanci například není započteno asi 30 tisíc pohřešovaných osob, o nichž se nic neví. Mezi nimi je asi 20 tisíc lidí, které uvěznil syrský režim.

Syrský konflikt má na kontě i miliony uprchlíků. Na části syrského území bojuje syrská armáda proti povstalcům, kteří usilují o svržení prezidenta Bašára Asada. Nepřehledné situace v zemi využili ozbrojenci z hnutí Islámský stát a obsadili část území, zejména na severu Sýrie.

Jejich ofenzivu se snaží zastavit syrští vojáci, kurdské jednotky, ale i spojenci v čele se Spojenými státy, kteří podnikají cílené nálety na pozice islamistů.