Jednání Lavrova s Kerrym o společném boji proti IS váznou kvůli Sýrii

Americký ministr zahraničí John Kerry

Americký ministr zahraničí John Kerry Zdroj: ctk/ap

Přestože Moskva vyzvala Západ ke spolupráci v boji proti Islámskému státu, druhé jednání ministra zahraničí Sergeje Lavrova s jeho americkým protějškem v posledních několika dnech skončilo bezvýsledně.

„Shodneme se na tom, že Islámský stát představuje hrozbu a že jde o zlo, kterému čelíme společně. Stejně tak souhlasíme v tom, že potřebujeme sladit naše úsilí v boji proti tomuto fenoménu, co nejdříve to lze,“ uvedl k průběhu jednání Sergej Lavrov.

„Ještě jsme ale nenašli konkrétní postup, jak to udělat. Do patové situace nás dostává například přístup k ozbrojeným jednotkám syrské opozice,“ dodal Lavrov, který před několika dny kritizoval americký plán náletů v Sýrii.

Lavrov: Obama nemluvil pravdu o protiraketové obraně
Ruský ministr zahraničí Lavrov v rozhovoru s Channel News Asia uvedl, že americký prezident Barack Obama před šesti lety nemluvil pravdu o nutnosti budovat evropský protiraketový deštník. „Prezident Obama v roce 2009 veřejně tvrdil, že po zkrocení íránské jaderné hrozby nebude žádného protiraketového systému v Evropě třeba. Vypadá to, že tehdy neříkal pravdu.“ Lavrov tím odkazuje na plány NATO umístit ve východní Evropě prvky protiraketové obrany.

Dmitrij Peskov, mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina, jej nepřímo označil za komplikaci v boji proti terorismu, protože prý mohou ohrozit syrskou armádu loajální Asadovi. Přitom právě syrský režim chce Moskva zapojit do blízkovýchodní koalice proti Islámskému státu, kterou by mělo tvořit i Turecko a Saúdská Arábie.

Jenže ve vztahu k syrské vládě se turecký pohled liší od toho ruského. Ankara totiž spolupracuje se Spojenými státy na výcviku a výzbroji opozičních jednotek. „Pomůžeme jim tím současně i v pozemním boji proti Islámskému státu,“ prohlásil turecký ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu.