V syrském Homsu přišli o život dva západní novináři

Homs, Sýrie - ilustrační foto

Homs, Sýrie - ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Při bojích v syrském Homsu dnes zahynuli dva západní novináři. Oznámili to místní opoziční bojovníci a svědci. Podle agentury Reuters jde o Američanku Marii Colvinovou a Francouze Rémiho Ochlika.

Agentura AFP sdělila, že jedna z bomb zasáhla tiskové středisko protivládních sil ve čtvrti Bábá Amr. Tři nebo čtyři zahraniční novináři jsou údajně zraněni.

Colvinová pracovala pro britský list The Sunday Times, Ochlik byl fotograf. Svědkové uvedli, že raketa novináře zasáhla ve chvíli, kdy se snažili prchnout z budovy před bombardováním. Oba jsou řazeni ke zkušeným reportérům, kteří působili ve válečných zónách na Blízkém východě i jinde ve světě. Colvinová přišla při své práci na Srí Lance o oko, když ji zranila střepina. Nosila pak přes oko černou pásku.

Sýrie v době nepokojů povoluje západním novinářům vstup do země jenom výjimečně. V lednu tam jako první ze zahraničních žurnalistů přišel o život reportér televize France 2 Gilles Jacquier. Bylo to rovněž při útoku na Homs.

V únoru pak zemřel v Sýrii renomovaný novinář Anthony Shadid, který pracoval pro listy New York Times a The Washington Post. Příčinou jeho smrti byl ale astmatický záchvat.