Vláda řeckého premiéra Papandrea ustála hlasování o důvěře

Jorgos Papandreu, Řecko

Jorgos Papandreu, Řecko

Obměněný kabinet řeckého premiéra Jorgose Papandrea v noci na dnešek ustál hlasování o důvěře. Poslanci rozhodovali za situace, kdy země eurozóny daly Řecku jasně najevo, že od nich neuvidí další finanční pomoc bez dalších plánovaných úspor a slíbené privatizace.

Hlasování o důvěře vládě, v níž hlavní změnu představovalo obsazení postu ministra financí Papandreovým dlouhodobým kritikem Evangelosem Venizelosem, začalo v úterý pozdě večer. Důvěru obměněnému kabinetu vyjádřilo všech 155 socialistických poslanců ve 300členném parlamentu, 143 bylo proti a dva se hlasování zdrželi.

Přežití hlasování o důvěře je pouze prvním krokem, po kterém má následovat ten závažnější koncem června. Tím musí být schválení balíku tvrdých úsporných opatření, jež mají státní kase přinést kolem 30 miliard eur. A také schválení masívní privatizace, díky níž by vláda měla obdržet do roku 2015 dalších asi 50 miliard eur.

„Odhlasování důvěry potvrzuje, že musíme pokračovat v tomto těžkém celonárodním úsilí, které jsme zahájili v minulém roce,“ řekl Papandreu. „Právě svádíme tvrdou bitvu, abychom zajistili pro naši zemi finanční pomoc a abychom se vypořádali s veřejným dluhem,“ dodal.

Návrh rozpočtu na tři roky dopředu, tedy pro léta 2012 až 2015, předpokládá další zvýšení daní, snižování státních výdajů například zásahem do odměn státních zaměstnanců a také odprodej podílů v podnicích se státní účastí.

Papandreovi dnes telefonicky gratulovala k úspěchu při hlasování o důvěře německá kancléřka Angela Merkelová. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy ho stejnou cestou ujistil o plné podpoře své země, informovala řecká média.

Řekové musí do 15. července dostat celkem 12 miliard eur, což je pátá část z loni slíbené pomoci v celkové výši 110 miliard eur, jinak se ocitnou bez finančních prostředků a zbankrotují. Ministři financí eurozóny se v neděli v Lucemburku dohodli, že až Řecko schválí úsporná opatření, tuto část pomoci uvolní a teprve poté se budou zabývat novým záchranným programem, který by podle odhadů měl opět překročit 100 miliard eur.

Před budovou parlamentu v centru Atén se v úterý opět shromáždil několikatisícový dav demonstrantů, kteří jakékoli úspory provázené zhoršením životní úrovně prostých lidí rezolutně odmítají. Po vyslovení důvěry zazněly na náměstí Syntagma projevy nevole. „Zloději! Zloději!“ skandoval dav nespokojenců.